Έφτασε-στην-Τουρκία-ο-Αμπντέλ-Φατάχ-αλ-Σίσι-–-Τον-υποδέχτηκε-ο-Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε στην Τουρκία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι – Τον υποδέχτηκε ο Ερντογάν

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ένα ταξίδι που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια.

“Τα πάντα ρει” και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστρωσε το κόκκινο χαλί και παρέταξε την προεδρική φρουρά για να υποδεχθεί τον άνθρωπο τον οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες αποκαλούσε “δολοφόνο” και “πραξικοπηματία”. Μερικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Sozcu έσπευσαν να επισημάνουν αυτή την κυβίστηση, την οποία επιβάλλει η ανάγκη του Ερντογάν να βγάλει την Τουρκία από την απομόνωση στη μέση Ανατολή και να προσπαθήσει να βρει κονδύλια για τη διαλυμένη του οικονομία.

Στην πρώτη του δήλωση στην Άγκυρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε: “Η επίσκεψή μου σήμερα και η προηγούμενη επίσκεψη του κ. προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο αντικατοπτρίζουν τη βούληση να ξεκινήσει μια νέα φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi’yi Resmî Karşılama Töreni https://t.co/FKG4qmfw5B

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 4, 2024

Μετά από μια δεκαετία παγωμένων σχέσεων, οι δύο ηγέτες είπαν ότι άνοιξαν “νέα σελίδα” στους δεσμούς τους κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο τον Φεβρουάριο. Η επίσκεψη της Τετάρτης έρχεται ως απάντηση σε εκείνη τη διπλωματική συνάντηση, κατά την οποία δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και ενίσχυση του εμπορίου, δήλωσε την Τρίτη η τουρκική προεδρία.

“Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου θα επανεξεταστούν σε όλες τις πτυχές τους και θα συζητηθούν πιθανά κοινά βήματα την επόμενη περίοδο για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας την Τρίτη. “Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδιαίτερα για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”, πρόσθεσε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν περίπου 20 συμφωνίες για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού, της υγείας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ανέφερε ότι σχεδιάζεται επίσης εμβάθυνση της συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η Τουρκία επιθυμεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αίγυπτο ως μέρος του σχεδίου της να αποτελέσει κόμβο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Θέλει επίσης να επανεκκινήσει τις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ του τουρκικού λιμανιού της Μερσίνης και της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Στον τομέα της άμυνας, η Τουρκία αναζητά περισσότερους αγοραστές για τα drone και τα τεθωρακισμένα της αυτοκίνητα.

Παρά τη δεκαετία της αποξένωσης, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν σταμάτησε ποτέ και αυτό αποδεικνύουν τα νούμερα: η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου, ενώ η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος της Τουρκίας στην Αφρική.

Π.Κ.

Related posts

Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχουν στο Paris Pride υπό τον φόβο ανόδου των διακρίσεων σε περίπτωση νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές

wp-needuser

Η Κίνα θα συνεχίσει να εξαιρεί συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα από την επιβολή νέων δασμών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2025

James Rollner

Koμισιόν: Θα προχωρήσει στην καταβολή 50 εκατ. ευρώ στην UNRWA

protothema.gr

Η Βόρεια Κορέα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι ξένους τουρίστες στην πόλη Σαμτζιγιόν

wp-needuser

Όταν (δεν) κερδίζει η AfD στην ανατολική Γερμανία

wp-needuser

Η Βόρεια Κορέα έστειλε μπαλόνια με ακαθαρσίες στη Νότια Κορέα

timesadmin