Έρχεται-η-ετυμηγορία-της-moody’s-–-Τα-μηνύματα-από-την-αξιολόγηση-της-dbrs
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η ετυμηγορία της Moody’s – Τα μηνύματα από την αξιολόγηση της DBRS

-|- 

Το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο με την αξιολόγηση της οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην βαθμίδα Ba1 με προοπτικές “σταθερές” εδώ και ένα χρόνο.

Η Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της οικονομίας στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, από την βαθμίδα Ba3 στη βαθμίδα Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική μετά από δύο χρόνια συνεχών αναβολών των αξιολογήσεων της.

Τούτο ενώ νωρίτερα οι οίκοι DBRS και SCOPE είχαν δώσει την επενδυτική βαθμίδα, την οποία επικύρωσε αργότερα και ο οίκος S&P. Στην πρώτη αξιολόγηση του 2024, ο οίκος διατήρησε την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba1 διατηρώντας την αξιολόγηση της οικονομίας “σταθερή”. 

Στην αξιολόγηση του Μαρτίου, η Moody’s επιβεβαίωσε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λόγω του ευνοϊκού του προφίλ και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, παρότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Ο οίκος επικύρωσε ακόμη την ανοδική πορεία της οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% για το 2025. 

Τόνιζε μάλιστα ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε. και οι ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλουν στην άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. 

Ο οίκος ανέφερε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιταχύνει τη μείωση του χρέους. 

Ωστόσο, η Moody’s επεσήμανε το πρόβλημα του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο όπως τόνιζε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να διορθωθεί.

Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας δεν θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη. Τούτο με δεδομένο ότι η Moody’s έχει αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τελευταίες την Εθνική και την Πειραιώς, ένα μήνα πριν, στις 8 Ιουλίου.

Τα μηνύματα της DBRS 

Ο καναδικός οίκος DBRS στη δική του αξιολόγηση, την προηγούμενη Παρασκευή, έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της επόμενης αναβάθμισης της οικονομίας αλλάζοντας την αξιολόγηση από “σταθερή” σε “θετική”. 

Ο οίκος έθετε ως προϋποθέσεις αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας αν:

– Υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων και την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

-Συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία συνοδευόμενη από συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους 

-Συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η DBRS με την σειρά της προσυπογράφει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,5% για το 2025. Σημείωνε επίσης ότι προς την σωστή κατεύθυνση κινείται η δημοσιονομική πολιτική που έχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Επικύρωνε επίσης την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πολιτική σταθερότητα. 

Ωστόσο και η DBRS – όπως και η Moody’s – υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο ώστε να διατηρήσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. 
 

Related posts

Η μίνι κρίση, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων και ο αποφασιστικός ρόλος των κεντρικών τραπεζών

timesadmin

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο – Στο 3,49% το αρχικό επιτόκιο

timesadmin

ΕΒΕΠ: Τα 2 μεγάλα “αγκάθια” για τις επιχειρήσεις – Σήμερα η συνάντηση Β. Κορκίδη με Κ. Σκρέκα

James Rollner

Άνοδος τον Αύγουστο για τις τρεις μεγάλες “δεξαμενές” τουριστών

wp-needuser

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 10 δισ. ευρώ ετησίως η “οικονομία του υδρογόνου” το 2050

timesadmin

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

wp-needuser