ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΕΕΤ: Συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Αρκετή απόσταση έχει διανύσει η Ελλάδα από τότε που πριν μερικά χρόνια φιγούραρε σταθερά ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα που τη χώριζε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ βελτιωμένη εικόνα παρατηρείται και αναφορικά με το κόστος των δεδομένων. 

Τα έσοδα ανά χρήστη 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Tefficient, για λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυμεταφορών (ΕΕΕΤ), το μέσο έσοδο ανά χρήστη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (Average Revenue Per User-ARPU) στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, διαμορφώθηκε περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών που εξέτασε η μελέτη (με προσαρμογή επιπέδων τιμών). 

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, το ARPU στη χώρα μας ήταν στα 12,2 ευρώ, το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο όρο ενώ το υψηλότερο στα 22,7 ευρώ εμφάνισε η Ιρλανδία. Επιπλέον, κοντά στη μέση τιμή κινήθηκε και το έσοδο ανά λεπτό ομιλίας στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Λιθουανία εμφάνισε τη χαμηλότερη τιμή από το σύνολο των εξεταζόμενων χωρών. 

Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο 2017 μέχρι πρώτο εξάμηνο του 2023, το έσοδο ομιλίας ανά λεπτό σημείωσε πτώση 4%, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που επικρατεί και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης ενώ μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ιρλανδία, στην οποία εμφάνισε αύξηση 6%, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στη μείωση των λεπτών ομιλίας ανά χρήστη. Αντίθετα, στη χώρα μας η χρήση της ομιλίας στην κινητή τηλεφωνία διαγράφει υψηλές πτήσεις, με 262 λεπτά μηνιαίως ανά συνδρομητή για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ακολουθώντας σαφώς αυξητική πορεία με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) μεγαλύτερο από τη διάμεση τιμή.

Τα έσοδα ανά GB

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ανά GB (GByte) στην κινητή τηλεφωνία, κινούνται υψηλότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια αξιοσημείωτη πτώση, με την καθοδική πορεία να συνεχίζεται. Μάλιστα, η χώρα μας δεν έχει πλέον τον τίτλο της ακριβότερης, τον οποίο κατείχε στο παρελθόν. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, το υψηλότερο έσοδο ανά GB εμφανίζει το Βέλγιο με 3,1 ευρώ το 2022 και ακολούθησαν η Γερμανία με 2,8 ευρώ το 2022, η Ολλανδία με 2,2 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ την τετράδα συμπλήρωσε η χώρα μας με 1,7 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Το 2019 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο έσοδο ανά GB, κάτι που πλέον έχει αλλάξει καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 38%. Μάλιστα, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες κατά το πρώτο μισό της περσινής χρονιάς. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι μελλοντικές προσδοκίες βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλές, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης της, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες ως προς την χρήση δεδομένων και ως προς το κόστος ανά GB, τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΕΕΕΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, σχολιάζοντας πρόσφατα στο Capital.gr το θέμα των τιμών στις τηλεπικοινωνίες, είχε υπογραμμίσει ότι “η Ελλάδα δεν είναι πλέον η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ενώ παράλληλα δε θα πρέπει να αγνοείται η πρόοδος, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο μείωσης των τιμών και σταδιακής σύγκλισης προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που αποτυπώνεται και που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. 

Related posts

Focus-Bari: 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη

wp-needuser

Νέα “δώρα” στους κατόχους καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

wp-needuser

Βιλερουά (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να αποκλειστεί και δεύτερη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

protothema.gr

ΓΣΕΒΕΕ: Ταχείες διαδικασίες, γενναία μέτρα στήριξης και όχι γραφειοκρατία απαιτεί η επόμενη ημέρα των καταστροφών στη Θεσσαλία

timesadmin

Γλιτώνουν το κούρεμα οι επικουρικές των συνταξιούχων τραπεζικών – Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

timesadmin

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα συζητηθεί αύριο σε διυπουργική σύσκεψη στην Καρδίτσα

timesadmin