Άλμα-τιμών-στις-υψηλού-προφίλ-κατοικίες-της-Νότιας-Ευρώπης-–-Στην-τετράδα-η-Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα τιμών στις υψηλού προφίλ κατοικίες της Νότιας Ευρώπης – Στην τετράδα η Αθήνα

Ισχυρή αύξηση στις αξίες των κατοικιών υψηλού προφίλ είδαν μία σειρά από πόλεις της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 με φόντο τη συνεχιζόμενη κρίση προσφοράς που χαρακτηρίζει την αγορά.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, από τις αγορές κατοικιών 30 πόλεων που παρακολουθεί η κτηματομεσιτική εταιρεία Savills, η Λισσαβόνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση αξίας στην υψηλού προφίλ ακίνητη περιουσία με +4,2%, κυρίως λόγω εισροής ξένων ευκατάστατων αγοραστών.

Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα σημείωσαν επίσης αυξήσεις άνω του 3% σύμφωνα με τον δείκτη της Savills, που παρακολουθεί την υψηλού προφίλ ακίνητη περιουσία σε πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η αύξηση των τιμών στις παραπάνω περιοχές ξεπέρασε κατά πολύ τη μέση αύξηση κατά 0,8% που έδειξε ο δείκτης της Savills, τον οποίο είδε το Bloomberg ενόψει της επίσημης δημοσίευσής του.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει “ασφυξία” προσφοράς κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και άλλων προκλήσεων, οι Αμερικανοί συνιστούν πλέον μια σημαντική βάση επίδοξων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης. Το συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον στον τοπικό τρόπο ζωής στις περιοχές αυτές προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, αναφέρει στην έκθεσή της η Savills.

Στις ΗΠΑ αντίθετα, τα σταθερά υψηλά επιτόκια έχουν προκαλέσει έντονη κάμψη στο real estate της χώρας, με όλο και πιο λίγους Αμερικανούς να δείχνουν πρόθυμοι να εισέλθουν ξανά στην αγορά κατοικίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές κατοικιών υψηλού προφίλ μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ που παρακολουθεί ο δείκτης.

Ως αποτέλεσμα τις υψηλής ζήτησης και της αύξησης των τιμών έρχεται και η αύξηση των ενοικίων, με χαρακτηριστικό ότι καμία πόλη του δείκτη σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική δεν εμφάνισε μείωση στις τιμές ενοικίων στο πρώτο εξάμηνο.

Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε και εδώ η Λισσαβόνα με αύξηση 7,5%, με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ να ακολουθούν. Στην Αθήνα τα ενοίκια υψηλού προφίλ κατοικιών ήταν αυξημένα κατά 4,6% στο εξάμηνο, ενώ αυξήσεις κατά περισσότερο του 3% εμφάνισαν ακόμα η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή των αυξήσεων στις 30 πόλεις του δείκτη της Savills ήταν στο 2,2%.

Related posts

“Καμπανάκι” από Λαγκάρντ: Θα βρούμε εμπόδια στην πορεία μας, δεν θα δεσμευτούμε για τις επόμενες κινήσεις μας

wp-needuser

Βουτιά 6,4% στις τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο

timesadmin

Διευρύνονται οι πιθανές περιοχές εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

protothema.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβρη κόντρα στις προβλέψεις

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Η φετινή τάση στην αγορά φοιτητικής στέγασης, οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και οι ξένοι φοιτητές

timesadmin

Έπεσαν 20% οι τιμές ρεύματος Μαρτίου στα 8,1 λεπτά/KWh – Αναλυτικά τα τιμολόγια όλων των παρόχων

protothema.gr