Όταν-ο-Νίκος-Δένδιας-είχε-συναντηθεί-με-την-νέα-υπουργό-Εξωτερικών-της-Γερμανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά για τη χώρα μας, η επιλογή της Αναλένα Μπέρμποκ για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον νέο καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σολτς, έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές φιλικά προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει συναντηθεί στο παρελθόν με την Αναλένα Μπέρμποκ, αναπτύσσοντας σχέσεις που η Αθήνα θα ήθελε να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω, προς όφελος των ελληνικών και των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ο Νίκος Δένδιας, είχε συναντήσει την συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας τον Φεβρουάριο του 2020 στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

nikos_dendias

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων για την νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία, συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη γερμανική κατοχή.

Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»

Συγκεκριμένα αναφέρονται ο εθνικοσοσιαλισμός, το ολοκαύτωμα, το σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η ιστορία της μετανάστευσης στη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.» Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Σχετικά με την Τουρκία, στη συμφωνία τονίζεται ότι «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ.»  Δεδομένου όμως ότι «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο.» Θα επιδιωχθεί όμως να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ότι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία. 

Nα σημειωθεί εδώ ότι παλαιότερα, οι Πράσινοι είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά από τη επίσημη γραμμή του Βερολίνου, διαφωνώντας με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας, δηλαδή  της Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη – Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Άυλο διαζύγιο» και άλλες 5 ψηφιακές εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Μακρόν και Ντράγκι υπογράφουν ιστορική διμερή συνθήκη – Το ευρωπαϊκό αντίβαρο στην Γερμανία της μετά Μέρκελ εποχής

Related posts

Στη Σμύρνη ο Βασίλης Κικίλιας για το 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον Τουρισμό

timesadmin

Τρία θεματικά debate προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου

timesadmin

Μητσοτάκης: Ενώπιον της ΕΕ η Τουρκία για το μεταναστευτικό μετά τις ευθείες απειλές της Άγκυρας

timesadmin

Βράβευση Κικίλια από τον DRV για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλαδα

timesadmin

Για τις μετακινήσεις πολιτών μεταξύ Ελλάδας – Βρετανίας μίλησαν Κικίλιας και Βρετανός υπουργός Μεταφορών

timesadmin

Δεν άντεξε η Φώφη Γεννηματά – Πέθανε στον Ευαγγελισμό

timesadmin