Όλι-Ρεν:-Είναι-η-ώρα-της-δράσης-για-την-ΕΚΤ
ΚΟΣΜΟΣ

Όλι Ρεν: Είναι η ώρα της δράσης για την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει τις προσδοκίες για τη μελλοντική αύξηση των τιμών, καθώς το αδύναμο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν.

Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν με μια “συνεπή και ομαλή” ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Ρεν, ο οποίος ηγείται της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην τηλεόραση του Bloomberg κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole. Τα σχόλιά του ακολουθούν τις παρατηρήσεις της Ίζαμπελ Σνάμπελ και του Γάλλου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, οι οποίοι τόνισαν αμφότεροι την ανάγκη για μια αποφασιστική αντίδραση στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και πέραν αυτής.

“Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης στην Ευρώπη γι’ αυτό είναι ώρα για δράση”, δήλωσε. “Το επόμενο βήμα θα είναι μια σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα και τις προοπτικές του πληθωρισμού”.

Με τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 10% -η επικαιροποίηση αναμένεται την Τετάρτη- ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να συζητούν τα πλεονεκτήματα του να ακολουθήσουν το εγχειρίδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσουν το κόστος δανεισμού κατά τρία τέταρτα της μονάδας. Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, έχοντας υπόψη τους τούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους που φαίνεται ότι θα προκαλέσουν ύφεση.

Οι επενδυτές στις αγορές χρήματος βλέπουν σήμερα σχεδόν 50% πιθανότητα η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει τη μισή μονάδα.

“Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το διπλό δίλημμα αφενός να διατηρήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό αγκυρωμένες και αφετέρου να αποφύγει ότι θα ωθήσουμε την οικονομία σε ύφεση”, δήλωσε ο Ρεν. “Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη” και “είναι αρκετά πιθανό ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται. Επιβραδύνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε”.

Η περιοχή πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια “παρατεταμένη αντιπαράθεση” με τη Ρωσία, οπότε οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων θα είναι ένα “μακροχρόνιο φαινόμενο”, πρόσθεσε. “Αυτό θα σημάνει σοβαρή μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών”. Υποδηλώνει επίσης ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παγιώνονται.

Η πρόσφατη πτώση του ευρώ επιδεινώνει το πρόβλημα. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και σήμερα διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία. 

“Σίγουρα παρακολουθούμε τη συναλλαγματική ισοτιμία”, σημείωσε ο Ρεν, επαναλαμβάνοντας την πάγια γραμμή της ΕΚΤ ότι δεν αποτελεί στόχο, αλλά τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. 

“Αυτό το έμμεσο κανάλι είναι σημαντικό – το παρακολουθούμε και το εξετάζουμε ως έναν δείκτη”, είπε. “Είναι ήδη μια σημαντική εξέταση” για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

“Είναι πρόωρο να αρχίσουμε να μιλάμε δημοσίως για ποσοτική σύσφιξη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”, ανέφερε ακόμη ο Ρεν. “Μπορεί ο καθένας μας να το σκέφτεται αυτό, αλλά ο χρόνος θα είναι ώριμος αργότερα για να συζητήσουμε αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο συνέχισης της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων”.

Μια κάπως πιο επείγουσα συζήτηση για την ΕΚΤ είναι το τι θα γίνει με την πλεονάζουσα ρευστότητα τώρα που τα επιτόκια δεν είναι πλέον αρνητικά. Ο ντε Γκαλό δήλωσε στο ακροατήριο του Jackson Hole ότι η καταβολή επιτοκίων καταθέσεων θα παρείχε στις τράπεζες “σημαντικό εισόδημα χωρίς κίνδυνο” που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μετάδοση της πολιτικής, ενώ θα προκαλούσε ανάλογη ζημία στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της περιοχής.

“Αυτό είναι κάτι που – κατά την άποψή μου – θα πρέπει να συζητήσουμε”, δήλωσε ο Ρεν. “Έχουμε κάποιες συζητήσεις προετοιμασίας που διεξάγονται από αυτή την άποψη, αλλά θα το δούμε αυτό στις προσεχείς συνεδριάσεις — στον πληθυντικό”.

Related posts

Τουρκία: Σε φυλάκιση σχεδόν 5 ετών καταδικάστηκε στέλεχος του CHP για “προσβολή” του Ερντογάν

timesadmin

Κύπρος – Ν. Αναστασιάδης: Γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς ΗΕ και ΕΕ για τις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις

timesadmin

Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε παρόχους ενέργειας: Μην πληρώσετε για φυσικό αέριο σε ρούβλια

timesadmin

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων

timesadmin

Λαβρόφ προς Γαλλία: “Επιθετικό το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία”

timesadmin

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών για τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

timesadmin