thetimes.gr
Όλα-τα-προγράμματα-επιδότησης-απασχόλησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης

-|-

Θα συνεχισθεί, εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς κάλπες -αν και με χαμηλότερο πήχη καθώς η οικονομία φαίνεται να βγαίνει από τις στενωπούς της προηγούμενης περιόδου- η πολιτική της επιδότησης εισφορών για προσλήψεις νέων, πέρα από τις μόνιμες μειώσεις εισφορών.

Και αυτό γιατί πέραν της εξαγγελίας της μείωσης των εισφορών κατά μία μονάδα το 2023-2027 (κάτι που θα τις μειώσει στο 35,2% έναντι του 36,2% που είναι σήμερα), το προεκλογικό πρόγραμμα της απερχόμενης κυβέρνησης προβλέπει πακέτο 40.000 νέων προσλήψεων εξάμηνης διάρκειας στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση των μισών εισφορών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει ρητή πρόβλεψη για ένα “μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη”.

Αναλυτικότερα:

– Το πρώτο βασικό σημείο είναι πως, δεδομένου ότι το προεκλογικό πρόγραμμα έχει ορίζοντα 4ετίας, οι προβλεπόμενες θέσεις της παραπάνω δράσης αφορούν 40.000 θέσεις απασχόλησης (10.000 κάθε έτος Χ 4 χρόνια).

– Το δεύτερο σημείο είναι πως στο επίκεντρο του πακέτου αυτού θα είναι οι νέοι (έως 29 ετών) με “ελάχιστη ή περιορισμένη” εργασιακή εμπειρία. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αντίστοιχο -δηλαδή στοχευμένο σε νέους- πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας (όχι της ΔΥΠΑ), δηλαδή το “πρώτο ένσημο”, επικεντρωνόταν σε εκείνους που δεν είχαν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο, η χαμηλή απορροφητικότητά του (η οποία οδήγησε σε τριπλασιασμό της επιδότησης μισθωτών και εργοδοτών) φαίνεται πως οδήγησε στη διεύρυνση των κριτηρίων σε ό,τι αφορά την εργασιακή εμπειρία.

– Το τρίτο κρίσιμο σημείο του επερχόμενου προγράμματος είναι η επιδότηση εισφορών. Αυτή θα ανέλθει στο 50%. Δηλαδή η επιχείρηση η οποία θα προσλάβει έναν νέο εργαζόμενο, αντί να πληρώσει εισφορές ύψους 36,2% (μέχρι να μειωθούν στο 35,2%), θα πληρώσει εισφορές ύψους 18,1% (17,1% όταν μειωθούν περαιτέρω οι εισφορές).

Αν και τα τελικά χαρακτηριστικά του παραπάνω προγράμματος μένει να διαμορφωθούν μετά τις εκλογές (και εφόσον επανεκλεγεί στην κυβέρνηση η ΝΔ), από αρμόδια στελέχη με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, θεωρείται δεδομένο πως και αυτό το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως και τα προηγούμενα ανάλογα, θα έχουν ρήτρα διατήρησης απασχόλησης αλλά και ρήτρα φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας. 

Δηλαδή για να ενταχθεί μία επιχείρηση σε αυτό θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επιδότησης των εισφορών αλλά και να είναι φορολογικά – ασφαλιστικά ενήμερη. Με άλλα λόγια, να μη χρωστά σε εφορία – ταμεία ή ακόμη και αν χρωστά να έχει ρυθμίσει τις οφειλές της και να τηρεί τις σχετικές ρυθμίσεις.

Ανοιχτό το πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων

Την ίδια ώρα, παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών σε περίπτωση μετατροπής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, θα μπορεί μία επιχείρηση (φορολογικά-ασφαλιστικά ενήμερη), εφόσον απασχολεί τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, να έχει επιδότηση 40% των εισφορών της εφόσον μετατρέψει συμβάσεις (όχι απαραίτητα όλες όσες έχει) από μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Η επιδότηση των εισφορών μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες και θα αφορά μόνο τις συμβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση. Έτσι, για παράδειγμα αν μία επιχείρηση ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα την 1η Αυγούστου του 2023, η επιδότηση των εισφορών για τις συμβάσεις τις οποίες θα μετατρέψει (από μερική σε πλήρη απασχόληση) θα “τρέξει” έως και την 31η Ιουλίου του 2024.

Τα ανοιχτά προγράμματα της ΔΥΠΑ

Παράλληλα, από πλευράς Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι ανοιχτά τα ακόλουθα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα:

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων, ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες.

– Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών.

– Πρόγραμμα προεργασίας για 300 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννης, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

– Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ).

– Ειδικό Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

– Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα Επιχορήγησης για την Απασχόληση Μακροχρόνια Ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση: A) 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Β) 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίων ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας.

– Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών.

Related posts

ΤτΕ: Μείωση κατά 203 εκατ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ το γ’ τρίμηνο

timesadmin

Τα σημάδια που δείχνουν υποχώρηση των τιμών του ρεύματος

timesadmin

Όλα τα σημεία-κλειδιά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

timesadmin

Άδ. Γεωργιάδης: Αυξάνεται το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500 ευρώ

timesadmin

Κ. Σκρέκας για ρεύμα: “Στήριξη των νοικοκυριών όσο χρειαστεί – Βαρύς ο πέλεκυς για αθέμιτες πρακτικές”

timesadmin

Υπογράφεται στις 24 Νοεμβρίου η σύμβαση για το σιδηροδρομικό έργο ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα

timesadmin