thetimes.gr
Χ.-Νάγκελ-bundesbank:-Η-ΕΚΤ-θα-πρέπει-να-συνεχίσει-να-αυξάνει-τα-επιτόκια
ΚΟΣΜΟΣ

Χ. Νάγκελ-Bundesbank: Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel (Xόακιμ Νάγκελ), ο οποίος προειδοποίησε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση εάν κλιμακωθεί η ενεργειακή κατάσταση.

“Δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων”, δήλωσε ο Nagel σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, αρνούμενος να τοποθετηθεί σε αριθμό για το τι αναμένει για την επόμενη απόφαση τον Σεπτέμβριο. “Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφασίζουμε για τη νομισματική πολιτική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση”.

Η ΕΚΤ αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού. Τα στοιχεία που ακολούθησαν έδειξαν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο 9%, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. 

“Θα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές στο 2%”, δήλωσε ο Nagel, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming την επόμενη εβδομάδα. “Είμαι πεπεισμένος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα νομισματικής πολιτικής”.

Οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης δεν έχουν διευκολύνει την κατάσταση, με την ύφεση να μοιάζει όλο και πιο πιθανή, αναγκάζοντας ορισμένους αναλυτές να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Οι προοπτικές της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα άσχημες: η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο την καθιστά πιο ευάλωτη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μια πρόσφατη περίοδος ξηρασίας έχει καταστήσει τον ποταμό Ρήνο – ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών – δύσκολο να διακινηθεί.

“Εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί, μια ύφεση φαίνεται πιθανή τον επόμενο χειμώνα”, δήλωσε ο Nagel. “Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να έχει αρκετά καλές επιδόσεις υπό δύσκολες συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν προστεθούν περαιτέρω προβλήματα παράδοσης, για παράδειγμα λόγω της παρατεταμένης χαμηλής στάθμης των υδάτων, οι οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο θα επιδεινωθούν περαιτέρω”.

Ο επικεφαλής της Bundesbank προέτρεψε τους εργαζόμενους να έχουν κατά νου την οικονομική κατάσταση όταν διαπραγματεύονται τους μισθούς. 

Το γεγονός ότι ο γερμανικός πληθωρισμός καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος “σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσουμε μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής μας παραγωγής για την εισαγωγή ενέργειας”, είπε. Τα συνδικάτα “έχουν ενεργήσει πολύ υπεύθυνα τα τελευταία 25 χρόνια -θα κάνουν το ίδιο και αυτή τη φορά, είμαι βέβαιος γι’ αυτό”.

Ο Nagel δήλωσε επίσης στην Rheinische Post πως η έκρηξη των ακινήτων πρόκειται να ομαλοποιηθεί. Ο ίδιος τόνισε πως ορισμένοι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να δυσκολευτούν με την αύξηση των επιτοκίων, αν και δεν προβλέπει μια “εξέλιξη σαν χιονοστιβάδα”. Εξάλλου, οι τράπεζες είναι πιθανό να σταματήσουν να χρεώνουν αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε.

Related posts

Ρωσία: Πρόστιμο στο Radio Liberty για “ψευδείς” ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

Δανία: Επιτρέπει σε εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες, στέλνει 2.700 αντιαρματικά όπλα

timesadmin

Ο Πασινιάν διαμαρτυρήθηκε στον Πούτιν για τη ρωσική δύναμη διατήρησης της ειρήνης εν μέσω εντάσεων με το Μπακού

timesadmin

ΗΠΑ: Πολικό ψύχος, εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα και φόβοι για εκατοντάδες εγκλωβισμένους μέσα στα αυτοκίνητά τους στη Ν. Υόρκη

timesadmin

Κένυα: Συνελήφθη διάσημος πάστορας για τη μαζική δολοφονία πιστών

timesadmin

Nintendo: Αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη χάρη στην κονσόλα Switch στο α΄ τρίμηνο χρήσης

timesadmin