Χόλτσμαν:-Να-σταματήσει-η-ΕΚΤ-να-επιδοτεί-τις-τράπεζες
ΚΟΣΜΟΣ

Χόλτσμαν: Να σταματήσει η ΕΚΤ να επιδοτεί τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να σταματήσει να επιδοτεί τις εμπορικές τράπεζες και θα πρέπει να μειώσει τις πληρωμές τόκων στη ρευστότητα που συγκέντρωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Οι εμπορικές τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα αξίας 3,2 τρισ. ευρώ και έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαια αυτά στην ΕΚΤ με επιτόκιο 4%, κάτι που οδήγησε τα αποτελέσματα της κεντρικής τράπεζας και πολλών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης βαθιά στο κόκκινο.

“Δεν υπάρχει λόγος για τη νομισματική πολιτική ώστε να προσφέρουμε αυτήν την επιδότηση”, δήλωσε ο Χόλτσμαν. “Δεν είναι αποδεκτό ότι η τρέχουσα δομή επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των κεντρικών τραπεζών. Δεν μπορούμε να έχουμε ελλείμματα χωρίς να υπάρχει ένα ορατό τέλος”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Reuters.

Η ΕΚΤ κατέγραψε ζημιές 1,3 δισ. ευρώ για το 2023, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι δεν θα γίνει διανομή κερδών στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι είναι πιθανόν να καταγράψει ζημίες και τα αμέσως επόμενα έτη.

Οι ζημιές ήρθαν καθώς η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τόκων-εξόδων επί των υποχρεώσεων της τράπεζας που υπόκεινται σε κυμαινόμενα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, οι τόκοι-έσοδα επί των στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ δεν αυξήθηκαν στον ίδιο βαθμό ή με τον ίδιο ρυθμό, δεδομένου ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά επιτόκια και μακρές διάρκειες. 

Related posts

Κατάρ: Ο θάνατος του υπαρχηγού της Χαμάς περιπλέκει τη διαπραγμάτευση με το Ισραήλ για τους ομήρους

timesadmin

Βενεζουέλα: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά από κατάρρευση ορυχείου

timesadmin

Γάζα: Η Στοκχόλμη σχεδιάζει συνομιλίες με Ισραήλ και ΕΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

protothema.gr

Υεμένη: Εκρηξη και πυραύλους ανέφερε πλοίο ανοικτά της Χοντέιντα

timesadmin

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι, 83 ετών, υποψήφια για την επανεκλογή της στο αμερικανικό Κογκρέσο

timesadmin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή του μετώπου εν μέσω εικασιών για απομάκρυνση του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων

timesadmin