Χρ-Σταϊκούρας:-Η-Ελλάδα-θα-έχει-το-υψηλότερο-πρωτογενές-πλεόνασμα-στην-ΕΕ.-το-2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ε.Ε. το 2023

-|-

Η Ελλάδα θα αναστρέψει τον κύκλο των πρωτογενών ελλειμμάτων και θα έχει για το 2023 το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ε.Ε. που θα φτάνει το 1% του ΑΕΠ, το υψηλότερα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και τόνισε ότι φέτος παρά την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 3,1%. Τόνισε επίσης ότι το μείγμα της ανάπτυξης έχει αλλάξει και πλέον το ΑΕΠ ενισχύεται περισσότερο λόγω των εξαγωγών και των επενδύσεων. Σημείωσε μάλιστα ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν το 2021 τα 5 δισ. που αποτελεί ρεκόρ, ενώ για το πρώτο πεντάμηνο του 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του υψηλού πληθωρισμού ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι και στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και λόγω της χαμηλής βάσης δηλαδή του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που είχαμε το 2021. Τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις της και προβλέπει πλέον πληθωρισμό υψηλότερο από 7% για φέτος. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός θα είναι μαζί μας και το 2023 και το 2024.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και το 2022 τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 5% του ΑΕΠ το 2021 στο 2% του ΑΕΠ και θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023. Παράλληλα, σχεδιάζει μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρξε και θα υπάρξει μέσα στο χρόνο να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στο χρόνο. 

Σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την πίεση που θα δεχθούν τα ελληνικά ομόλογα λόγω του υψηλού ποσοστού του χρέος ως προς το ΑΕΠ, θύμισε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα με χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Απαντώντας ειδικά για τις πιέσεις λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για απορροφήσει τις αναταράξεις των αγορών.

 

Related posts

Γ. Οικονόμου: Θα πέσει δραστικά η τιμή του ρεύματος για όλους

timesadmin

Επιτυχημένη ολοκλήρωση και της 2ης θαλάσσιας γεωφυσικής έρευνας για φυσικό αέριο στην Ελλάδα

timesadmin

Αλλάζουν οι Λειψοί και μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού

timesadmin

Κ. Σκρέκας στο Capital.gr: Έχουμε διαθέσει €2,5 δισ., θα συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί

timesadmin

Το μπρα-ντε-φερ με τους θεσμούς για τους στόχους του 2023

timesadmin

Πρόεδρος ΒΕΠ σε Ν. Ανδρουλάκη: Οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα θηλειά για τις επιχειρήσεις

timesadmin