Χρ-Σταϊκούρας:-Ενεργοποίηση-της-τελευταίας-δόσης-των-μέτρων-ελάφρυνσης-του-χρέους-–-Στα-e6-δισ.-τα-μέτρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους – Στα €6 δισ. τα μέτρα

Για “απόφαση-ορόσημο” για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίασή του Eurogroup κάνει λόγο σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για “απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές”, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

“Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

-την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,

-τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και

-τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη”, καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Related posts

To νέο χρονοδιάγραμμα για τις ψηφιακές συντάξεις

timesadmin

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Δεκέμβριο

timesadmin

Τι συμβαίνει με τις εγγυήσεις του Ηρακλή και το χρέος

timesadmin

Νέα σημαντική μείωση στα 65 ευρώ/MWh για τις τιμές του αερίου – Οι εκτιμήσεις

timesadmin

Υπ. Ανάπτυξης: Στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΑΕ για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

timesadmin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Ιούνιο 2022

timesadmin