Χρηματοδότηση-άνω-του-1,2-δισ.-ευρώ-από-Ταμείο-Ανάκαμψης-και-εθνικούς-πόρους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση άνω του 1,2 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους

Του Κώστα Κατίκου

Νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για τις επιχειρήσεις δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 άνεργοι, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και προγράμματα κατάρτισης για 94.000 ανέργους και 37.500 εργαζόμενους με έμφαση σε αναπτυσσόμενους κλάδους όπως η ψηφιακή και η πράσινη οικονομία.

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν έως και 100% για την πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων που θα προσλάβουν.

Οι επιχορηγήσεις που θα δοθούν για την επιδότηση των θέσεων απασχόλησης ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ και συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους.

Οι νέες δράσεις επιδοτούμενης απασχόλησης περιγράφονται σε έγγραφο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Βουλή ως απάντηση σε ερώτηση της αντιπολίτευσης σχετικά με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης από την κυβέρνηση.

Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως προσεχές διάσημα με προκηρύξεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και είναι τα εξής:

– Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας έως 29 ετών (200 εκατ. ευρώ). 

– Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και απασχόλησης για ανέργους 30 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ).

– Πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγων σε τομείς υψηλής ζήτησης, διάρκειας 80 ωρών, με επιδοτούμενη απασχόληση 12 μηνών και 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (150 εκατ. ευρώ).

– Πρόγραμμα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων 30 ετών και άνω, που ανήκουν σε ευάλωτες ή ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (40 εκατ. ευρώ). 

– Πιλοτικά προγράμματα “Ανοικτού Τύπου” στο πλαίσιο των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης σε τέσσερις περιοχές της χώρας (58 εκατ. ευρώ). 

– Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες (100 εκατ. ευρώ). 

– Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής και επιδοτούμενης απασχόλησης για 12 μήνες σε ανέργους 30 ετών και άνω, με έμφαση σε γυναίκες και σε άτομα 50 ετών και άνω (300 εκατ. ευρώ). 

– Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονομία και σε τομείς αιχμής και κλάδους υψηλής αναπτυξιακής προοπτικής για ανέργους 18-29 ετών (37 εκατ. ευρώ). 

– Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων για την ομαλή ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, ανέργων 18-29 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία (5 εκατ. ευρώ). 

– Ανοικτό ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής και επιδότησης της απασχόλησης για 12 μήνες σε ανέργους απόφοιτους ΙΕΚ ή ΑΕΙ 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες. (63 εκατ. ευρώ). 

Παράλληλα θα υλοποιηθούν και προγράμματα κατάρτισης στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων που απολύονται, με στόχο την ένταξή τους στη συνέχεια στην αγορά εργασίας. 

Οι συγκεκριμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης πραγματοποιούνται συνδυαστικά και βάσει επιδοτούμενων προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΔΥΠΑ θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα προγράμματα κατάρτισης, όπως: 

– Δράσεις κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες για 25.000 ανέργους και 25.000 εργαζόμενους, 

– Δράσεις κατάρτισης σε θέματα πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων 30.000 ανέργων (τουλάχιστον) μέσω απόκτησης αδειών λογισμικού από εταιρείες πληροφορικής διεθνούς κύρους ή πανεπιστήμια (12μηνης ισχύος). 

– Δράσεις εκπαίδευσης από πανεπιστήμια για 12.500 ανέργους και 12.500 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες. 

– Δράσεις με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους. 

– Δράσεις κατάρτισης για επαγγελματίες οδηγούς σε 10.000 ανέργους. 

– Δράσεις κατάρτισης για 5.500 άνεργους για προσωπικό ιδιωτικής ασφάλισης.

Επίσης θα υποστηριχθούν εξειδικευμένες δράσεις σε υψηλές τεχνολογίες αιχμής με τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας 1.000 ανέργων. 

Ήδη η ΔΥΠΑ μέσω χρηματοδοτήσεων άνω του 1,6 δισ. έως το τέλος του 2025, έχει ως εθνικό στόχο την κατάρτιση και επανακατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων και, με τα σημερινά δεδομένα, να έχουν υλοποιηθεί οι σχετικές δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης σε περισσότερους από 250.000 ωφελούμενους. 

Έρχονται 25.000 προσλήψεις με επιδότηση επιχειρήσεων 

Το πρώτο από τα επιδοτούμενα προγράμματα θέσεων εργασίας που θα προκηρυχθεί εντός των επόμενων ημερών αφορά την πρόσληψη 25.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δημοτικές επιχειρήσεις με επιδότηση μισθού και εισφορών στο 100%.

Η διάρκεια της απασχόλησής τους θα είναι 7 μήνες και η αμοιβή τους θα είναι ίση με τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ με αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, και με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΦΚΑ. 

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 200 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά την προκήρυξη του προγράμματος, που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν περισσότερους από έναν ανέργους, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν ήδη, ως εξής:

– Σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 3 άτομα προσλαμβάνεται 1 άνεργος.

– Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 4 έως 9 άτομα προσλαμβάνονται έως 2 άνεργοι.

– Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 10 έως 19 άτομα μπορούν να προσληφθούν έως 3 άνεργοι.

– Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 30 άτομα μπορούν να προσληφθούν έως 5 άνεργοι.

– Επιχειρήσεις με προσωπικό από 31 έως 50 άτομα μπορούν να αιτηθούν την πρόσληψη έως 8 ανέργων από το πρόγραμμα.

– Σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων μπορούν να προσληφθούν έως 20 άνεργοι μέσω του προγράμματος.

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια σε προγράμματα και έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 200.000 ευρώ. 

Related posts

Νέα κρίση: Πώς φτάσαμε στην έκρηξη της χονδρικής ρεύματος

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 14,4% του δείκτη τιμών εισαγωγών στη Βιομηχανία

timesadmin

Δημόσιο χρέος: Στο 159,8% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο 2024

protothema.gr

Οι φορείς ΠΦΥ ζητούν να αποσυρθεί η απόφαση για παρακράτηση του clawback

timesadmin

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. – Η νέα ηγεσία

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Ιουλίου 2024

timesadmin