Χιλή:-Στον-ανασχηματισμό-της-κυβέρνησής-του-προχώρησε-ο-πρόεδρος-Μπόριτς
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο πρόεδρος Μπόριτς

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε απόψε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, μετά την απόρριψη από τους ψηφοφόρους του νέου Συντάγματος της χώρας, που ήταν “κλειδί” για τη φιλόδοξη πολιτική ατζέντα του.

Μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο Μπόριτς προχώρησε στην αντικατάσταση των υπουργών Μεταλλείων, Ενέργειας και Εσωτερικών. Αντικατέστησε επίσης τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, που επιβλέπει τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Στη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, ο Μπόριτς είπε ότι ο ανασχηματισμός αυτός ήταν “ένα από τα δυσκολότερα πράγματα” που έχει κάνει, όμως ήταν αναγκαίος για να διευρυνθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. “Δεν μπορείς να κυβερνάς επιφανειακά. Δεν ήταν εύκολο, όμως οι αλλαγές ποτέ δεν είναι εύκολες”, σχολίασε.

Η Καρολίνα Τόα, μια έμπειρη κεντρώα πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Σαντιάγο και υπουργός επί προεδρίας της Μισέλ Μπατσελέτ, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση της Ίσκια Σίτσες. Ο Τζόρτζιο Τζάκσον, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας μαζί με τον Μπόριτς, θα αντικατασταθεί από την Άνα Λία Ουριάρτε στη γενική γραμματεία της προεδρίας. Θα παραμείνει όμως στην κυβέρνηση, αφού αναλαμβάνει υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης στη θέση της Ζανέτ Βέγκα που παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Ο Μπόριτς, ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής, υποσχέθηκε φιλόδοξες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και ανήλθε στην εξουσία εν μέσω ενός κύματος αισιοδοξίας που πυροδοτήθηκε από την ελπίδα για ένα νέο, προοδευτικό Σύνταγμα. Όμως οι ψηφοφόροι το απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία (62%) στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζει να προτείνει ένα νέο Σύνταγμα, με τη στήριξη του κοινοβουλίου και άλλων πολιτικών παραγόντων.

Εκατοντάδες φοιτητές που ζητούσαν μια νέα Συντακτική Συνέλευση είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Λα Μονέδα λίγο πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Πηγή: Α-

Related posts

Τσεχική προεδρία: Αισιοδοξία ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια θα ψηφιστούν στη σύνοδο του Δεκεμβρίου

timesadmin

Φυλάκιση 40 ετών και 74 μαστιγώματα για Βέλγο υπήκοο που συνελήφθη στο Ιράν

timesadmin

Ισπανία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

timesadmin

Ο CEO της Airbus λέει ότι η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης είναι απίθανη πριν από το 2024

timesadmin

Στο Habertürk γελούν με τον θάνατο του Νικόλαου Σιαλμά

timesadmin

ΕΕ: Οι πληροφορίες για εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανόν ρωσική παραπληροφόρηση

timesadmin