ΥΓΕΙΑ

Χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα καθημερινά προϊόντα

Χημικές-ουσίες-που-προκαλούν-αλλεργίες:-Ποια-είναι-τα-πιο-επικίνδυνα-καθημερινά-προϊόντα

Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ υποφέρουν από αλλεργίες.

Οι αλλεργίες προκαλούνται από ορισμένες τεχνητές χημικές ουσίες, αλλά και από φυσικές αλλεργιογόνες ουσίες όπως η γύρη, τα φυτά και τα τρόφιμα.

Από την εποχή της εκβιομηχάνισης, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του επιπολασμού των αλλεργικών παθήσεων, όπως το άσθμα και η δερματίτιδα εξ επαφής. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων φαίνεται να είναι το ότι εκτιθέμεθα σε πολύ περισσότερες χημικές ουσίες σε σχέση με το παρελθόν.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλλουν από σχετικά ήπιες όπως κνησμός και ερυθρότητα του δέρματος, μέχρι σοβαρές, όπως οι επικίνδυνες για τη ζωή αναφυλακτικές αντιδράσεις, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι η αλλεργιογόνος ουσία. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε συγκεκριμένη αλλεργιογόνο ουσία, δηλ. στην ουσία που προκαλεί την αλλεργία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις αντιδράσεις του σώματός σας και να διαχειρίζεστε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια μέτρα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταβάλλει προσπάθειες για τον προσδιορισμό των ευαισθητοποιητικών ουσιών βασιζόμενη στα δεδομένα τα οποία συλλέγει ο κλάδος σχετικά με τις ουσίες που διατίθενται στην αγορά. Τα εν λόγω δεδομένα, μαζί με πληροφορίες από διάφορες άλλες πηγές, υποβάλλονται σε έλεγχο και, όταν προσδιορίζεται νέα ουσία που ενδέχεται να προκαλεί ανησυχία, μπορούν να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει περιορισμό της χρήσης τους προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Ένα παράδειγμα είναι το χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε δερμάτινα προϊόντα όπως παπούτσια, γάντια και γυναικείες τσάντες εδώ και πολλά χρόνια. Παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στο δέρμα. Εντούτοις, το χρώμιο μπορεί να διαφύγει από το δέρμα και να επικαθήσει, ή ακόμη και να εισχωρήσει, στο ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα αλλεργική αντίδραση. Υπολογίζεται ότι από τον περιορισμό της χρήσης του χρωμίου προλαμβάνονται κάθε χρόνο 11.000 νέες περιπτώσεις αλλεργίας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το νικέλιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία πρόκλησης αλλεργίας του δέρματος στην Ευρώπη. Η χρήση του νικελίου σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σκουλαρίκια, κολιέ, ρολόγια χειρός και φερμουάρ στα ενδύματα, υπόκειται σε περιορισμό.

Οι προμηθευτές που διαθέτουν στην αγορά προϊόντα τα οποία περιέχουν ορισμένες ισοκυανικές ενώσεις (MDI), πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η συσκευασία περιέχει προστατευτικά γάντια και σας προειδοποιεί ως καταναλωτή για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, εάν έχετε ήδη ευαισθητοποιηθεί σε διισοκυανικές ενώσεις. Ομοίως, τα άτομα που ενδέχεται να έχουν προβλήματα άσθματος ή δέρματος θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα αυτά. Η συσκευασία θα πρέπει επίσης να σας υποδεικνύει να φοράτε μέσα προστασίας της αναπνοής εάν δεν είναι δυνατός ο καλός αερισμός.

Οι αλλεργίες τείνουν να επηρεάζουν το μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία.

Συνήθεις αλλεργιογόνες ουσίες:

  • Το νικέλιο, όταν ελευθερώνεται από κοσμήματα, μπορεί να προκαλέσει έλκη στα σημεία του δέρματος με τα οποία έρχεται σε επαφή.
  • Το διισοκυανικό μεθυλενοδιφαινύλιο (MDI), που χρησιμοποιείται στα χρώματα ψεκασμού και στα υγρά επιχρίσματα στέγης, αποτελεί γνωστό ευαισθητοποιητικό του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση όταν εισπνέεται.
  • Το χρώμιο, που χρησιμοποιείται σε δερμάτινα προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες του δέρματος.
  • Το φουμαρικό διμεθύλιο (DMF), μια αντιμυκητιασική χημική ουσία, που συνοδεύει καταναλωτικά προϊόντα όπως παπούτσια και καναπέδες – η ουσία μπορεί να μεταφερθεί στο προϊόν και στο δέρμα ενός ατόμου, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνησμό, ερυθρότητα και ερεθισμό.

Αρκετά ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού έχουν προσδιοριστεί ως ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης της ουσίας με μια λιγότερο επικίνδυνη. Όταν μια ουσία περιληφθεί στον κατάλογο αδειοδότησης βάσει του κανονισμού REACH, μπορούν να την χρησιμοποιούν μόνο οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση και λαμβάνουν σχετική άδεια στην ΕΕ.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση και πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται σε χημική ουσία, απευθυνθείτε στον γιατρό σας και προσπαθήστε να προσδιορίσετε την αιτία της αντίδρασης. Για παράδειγμα, εάν υποπτεύεστε ότι είστε αλλεργικοί σε ουσία που περιέχεται σε κάποιο προϊόν καθαρισμού, μπορείτε να δείξετε στον γιατρό σας την ετικέτα με τα συστατικά.

-: https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια επαγγέλματα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ποια είναι τα σημαντικότερα είδη

Καρκίνος από τον ήλιο: Προστασία για εμάς και τα παιδιά στις διακοπές και σε υπαίθριες δραστηριότητες – Οι οδηγίες του IARC

Ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο: Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

The post Χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα καθημερινά προϊόντα appeared first on coollife.gr.

Related posts

Η χώρα που σε 2 χρόνια θα παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ – «Θα αλλάξουν τον κόσμο, όπως τα κινητά»

timesadmin

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιθετικές μορφές σχετίζονται με μεταλλάξεις σε 11 γονίδια

timesadmin

Ποιες παθήσεις των ματιών επιδεινώνονται, αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

timesadmin

Οι βαριές δουλειές του σπιτιού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, λένε οι ειδικοί!

timesadmin

Τι χρειάζονται πραγματικά οι μαμάδες τη Γιορτή της Μητέρας: Λιγότερο body-shaming, περισσότερη υποστήριξη

James Rollner

Δύο κυνηγοί πέθαναν από τη νόσο των ελαφιών-ζόμπι: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

protothema.gr