Χαρίτσης:-Δριμεία-επίθεση-σε-κυβέρνηση,-ΣΥΡΙΖΑ-και-ΠΑΣΟΚ-–-Οι-προτεραιότητες-της-Νέας-Αριστεράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Δριμεία επίθεση σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Οι προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς

“Θέλουμε στις ευρωεκλογές η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά. Δεν θα αφήσουμε να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια η Άκρα Δεξιά”, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης του μεταβατικού πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου της Νέας Αριστεράς. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

“Σήμερα, ανοίγουμε μέτωπο μάχης απέναντι στην Άκρα Δεξιά. Δεν χαϊδεύουμε, στο όνομα του κατευνασμού, τις ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις”, επισήμανε.

Όσον αφορά στη στρατηγική και στις βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Αριστεράς, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, εστίασε τους παρακάτω άξονες:

  • Φορολόγηση του πλούτου. Για να ελαφρυνθεί η κοινωνική πλειοψηφία και να στηριχτεί το κοινωνικό κράτος. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που κερδίζουν από αυτήν. Να επιστραφούν τα υπερκέρδη στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών, με ουσιαστικές μειώσεις στους έμμεσους φόρους, με επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.
  • Κάτω ο πόλεμος και οι εξοπλισμοί. Αν η Αριστερά συνεχίσει να υποτάσσεται στην ξέφρενη πορεία της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, σύντομα θα δούμε μπροστά μας το τέλος της εποχής της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και να μην ξεχνάμε και το άλλο: η απειλή του πολέμου γίνεται το εργαλείο της καθυπόταξης των κοινωνικών διεκδικήσεων.
  • Στέγη για όλους και όλες. Το μοντέλο της ξέφρενης τουριστικής ανάπτυξης διαλύει την κοινωνική συνοχή. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: απαγόρευση της Golden Visa, φραγμοί στο Airbnb, προγράμματα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με ενεργειακή αναβάθμιση, πρόγραμμα επιδότησης των νέων ανθρώπων για να αποκτούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη.
  • Δίκαιη κλιματική μετάβαση: πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σχέδιο για την ανάπτυξη των -, επένδυση σε ενεργειακές κοινότητες, σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν.
  • Χωρισμός κράτους-εκκλησίας.
  • Συγκάλυψη τέλος. Τέλος στην ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος και την πολιτική της συγκάλυψης. Το λέμε και το εννοούμε. Η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείρισή της, αυτή η χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα και προσδιορισμένη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία μας. Τίποτα δεν τελείωσε. Να το ακούσει αυτό και ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Καραμανλής. Οι μέρες της πολιτικής ατιμωρησίας σας είναι μετρημένες!

Διάχυτη η αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας της Δεξιάς

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι διαπιστώνεται μία “διάχυτη αίσθηση αμφισβήτησης της κυβέρνησης της Δεξιάς και της πολιτικής της κυριαρχίας” και πρόσθεσε: “Το απέδειξε με εμφατικό τρόπο η συζήτηση για τα Τέμπη. Εκεί που ραγίζει καθημερινά το τείχος της συγκάλυψης και της σιωπής”.

Κάνοντας απολογισμό των τεσσάρων μηνών από την συγκρότηση της Νέας Αριστεράς είπε: ” Είναι η ώρα να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Ξέρουμε τις αδυναμίες μας. Αδυναμίες που σχετίζονται με το ότι φτιάχνουμε ένα νέο κόμμα από την αρχή. Ξέρουμε όμως και τις δυνατότητές μας. Τις δείξαμε στα μεγάλα μέτωπα της περιόδου εντός και εκτός Βουλής: Στο μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος. Στη μάχη για την Ειρήνη. Στον αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Αυτοί είναι οι αγώνες που ράγισαν τη βιτρίνα της πολιτικής του κυρίου Μητσοτάκη. Αλλά αυτοί είναι και οι αγώνες που αμφισβήτησαν την ηττοπαθή και επί της ουσίας συμβιβαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνική αντιπολίτευση, η δυσφορία των πολιτών, η γενική αίσθηση ότι δεν πάει άλλο είναι αυτή που καθορίζει τις επιλογές μας”.

Ακολούθως έβαλε το κύριο ερώτημα: “το εύλογο ερώτημα, που μας θέτει η ελληνική κοινωνία είναι: τι θα κάνετε για να φύγει η Δεξιά;” για να προσθέσει ότι “δεν υπάρχουν δυστυχώς οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανασύνθεση του χώρου. Δεν υπάρχουν με ευθύνη των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Που αναπαράγουν λογικές ηγεμονισμού δίχως όμως κοινωνικό αποτέλεσμα”.

Ξέρουμε ότι οι πολιτικές της ανισότητας που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη δεξιά τρέφουν τον ανορθολογισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό. Και ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να μη γίνει η χώρα μας μια ακόμα εκδοχή του διλήμματος «ή Μακρόν ή Λεπέν» είναι η Αριστερά να εκφράσει αυτούς που σήμερα -δικαίως- νιώθουν ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αδιαφορεί για τις ζωές τους.

Δριμεία κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ακολούθως άσκησε σκληρή κριτική στους βασικούς φορείς της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: “Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον οριστικά μεταλλαχτεί. Οι οικονομικές του θέσεις για τη μείωση των φόρων στα ανώτερα και ανώτατα στρώματα συνομιλούν με τη ΝΔ και τη λογική του trickle down. Οι θέσεις του στα κρίσιμα γεωπολιτικά και εθνικά ζητήματα παραπέμπουν στον πιο παρωχημένο εθνολαϊκισμό. Οι ρητορικές κορώνες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν διέξοδο στον κύριο Μητσοτάκη. Το καθημερινό σόου της υπερπροβολής της προσωπικής ζωής του προέδρου του από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με όρους lifestyle, το μόνο που δείχνει είναι ένα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας. Είναι ένα κόμμα ενσωματωμένο.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι “αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής” και εξήγησε: “Βρίσκεται καθηλωμένο σε μια διαρκή αμφιταλάντευση ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και μια μικροκομματική αντίληψη παλαιού τύπου. Συναινεί σε κεντρικές επιλογές της ΝΔ και όταν νιώθει ότι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο αναδιπλώνεται σε θέσεις που δεν εκπέμπουν καθαρό στίγμα. Είναι ένα κόμμα του μέσου όρου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις συντηρητικές φωνές στο εσωτερικό του, το καθιστά αδιάφορο για τους πολλούς και τις πολλές που αναζητούν μια πειστική αντιπολίτευση απέναντι στη Δεξιά”.

Οι προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς

Όσον αφορά στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε ότι η Νέα Αριστερά θα επιμείνει:

-στην προτεραιότητα του πολιτικού περιεχομένου.

-στο ανοιχτό κάλεσμα να φτιάξουμε μαζί το μεγάλο σπίτι της αριστεράς στη χώρα.

– στη σύγκρουση με τις συντηρητικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των ζωντανών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που δυσφορούν με τις επιλογές τους.

-στον προγραμματικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις. Με ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι δεν μας αφορά μια λογική διαχείρισης που θα θυμίζει τον κύριο Μητσοτάκη σε στρατηγικές επιλογές. Ότι δική μας φιλοδοξία είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου άσκησης πολιτικής για την ενίσχυση και ενδυνάμωση όσων αγωνιούν και προσδοκούν την ανατροπή και ήττα της Δεξιάς για να βελτιωθεί η ζωή τους.

Υπαρξιακή για τη Νέα Αριστερά η μάχη των ευρωεκλογών

Σε ό,τι αφορά στη μάχη των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς σημείωσε: “Η μάχη των ευρωεκλογών είναι υπαρξιακή! Και μπορούμε να την κερδίσουμε! Για να κρατήσουμε την υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης ζωντανή σε αυτό τον τόπο. Για να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία μιας ολόκληρης παράταξης”.

Related posts

Πλέγμα μέτρων για την δασική προστασία με αύξηση πόρων και εκμετάλλευση της βιομάζας, ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης

timesadmin

Στην Πράσινη Γραμμή ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα

timesadmin

Άκης Σκέρτσος: Έχασα τον αδερφό μου σε τροχαίο, νιώθω απόλυτα τον πόνο των οικογενειών

James Rollner

Το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου – Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

timesadmin

Ελληνική Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

timesadmin

Τσιόδρας: Δεν ανοίγουν τα γήπεδα πριν από τις 12 Φεβρουαρίου

timesadmin