ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμόγελα στις μη συστημικές τράπεζες για τον “Ηρακλή 3”

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη περί επαναφοράς του “Ηρακλή” με στόχο την περαιτέρω απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων που έκανε το Σάββατο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Ηρακλής “έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος”.

Η ικανοποίηση της αξίωσης που μήνες τώρα προβάλλουν οι μη συστημικές τράπεζες, με κυριότερες την Attica Bank και την Παγκρήτια, αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, προκάλεσε -όπως ήταν φυσικό- χαμόγελα στον κλάδο.

Και αυτό γιατί η επανεργοποίηση του “Ηρακλή ΙΙΙ”, αφού βεβαίως διασφαλιστεί ότι θα πληροί τις προϋποθέσεις της Eurostat όσον αφορά στις κρατικές εγγυήσεις, αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στις μη συστημικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και, μάλιστα, επί ίσοις όροις με τις συστημικές.

Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι μικρότερες τράπεζες διαθέτουν ικανές εξασφαλίσεις για να τιτλοποιήσουν τα “κόκκινα” χαρτοφυλάκιά τους.  

Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η συνέχιση του προγράμματος τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, μόνο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των μη συστημικών τραπεζών, αλλά συνδράμει και στην προσπάθεια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πλαίσιο της θεμελίωσης ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος.

Θυμίζεται ότι, εκτός από τις μικρότερες τράπεζες, ουσιώδες ενδιαφέρον για την επανεργοποίηση του Ηρακλή έχουν και οι συστημικές δεδομένου ότι τρεις κρίσιμες τιτλοποιήσεις -Frontier II, Sunrise III και Solar- δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον “Ηρακλή ΙΙ” που εξέπνευσε τον περασμένο Οκτώβριο.

Related posts

Γιατί θα συνεχιστεί η πτώση της ανεργίας

timesadmin

Οι έξι μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

timesadmin

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) : Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24%

James Rollner

Πώς θα επιλέγονται πλέον οι διοικητές στο Δημόσιο

timesadmin

Ποιοι παίρνουν πρώτοι το επίδομα των €718,5, άρχισαν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

timesadmin

Β. Κορκίδης: Πεδίο άξιο διερεύνησης η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ λιμανιών σε Ελλάδα και Τουρκία

timesadmin