Χάρκερ-(fed-philadelphia):-Ίσως-χρειάζονται-τέσσερις-αυξήσεις-επιτοκίων-φέτος-κι-όχι-τρεις
ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκερ (Fed Philadelphia): Ίσως χρειάζονται τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος κι όχι τρεις

Ίσως θα είναι πρέπον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος και να κινηθεί πιο επιθετικά εάν δεν μετριαστούν οι παράγοντες που οδηγούν σε υψηλότερο πληθωρισμό, όπως τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε σε δηλώσεις του o πρόεδρος της Fed Phladelphia Πάτρικ Χάρκερ την Τρίτη.

“Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος είναι κατάλληλες”, είπε ο Χάρκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg TV. “Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εδώ”, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ο πληθωρισμός να είναι χειρότερος από το αναμενόμενο ή ότι θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι αξιωματούχοι της Fed, είπε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο και να αρχίσουν να μειώνουν τον ισολογισμό της Fed αργότερα φέτος, καθώς εργάζονται για να αφαιρέσουν τα μαξιλάρια που έθεσαν στη διάθεση της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο, ο Χάρκερ είπε ότι θα πρέπει να πειστεί ότι είναι απαραίτητη.

“Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει εκεί που είναι τώρα και συνεχίσει να αρχίζει να μειώνεται, δεν βλέπω αύξηση 50 μονάδων βάσης”, δήλωσε ο Χάρκερ, ο οποίος ψηφίζει στην ψηφοφορία πολιτικής φέτος ως αναπληρωτής της Fed της Βοστώνης. “Αλλά αν δούμε μια αύξηση, τότε νομίζω ότι ίσως χρειαστεί να ενεργήσουμε πιο επιθετικά”.

Είπε ότι θα ήθελε η Fed να αρχίσει να συρρικνώνει τα ομόλογά της μόλις τα επιτόκια πλησιάσουν το 1% ή 1,25%, από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Related posts

Η Κάρλα Ντελ Πόντε θέλει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν – “Είναι εγκληματίας πολέμου”

timesadmin

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταδικάζει έντονα την “απόπειρα δολοφονίας” του πρωθυπουργού του Ιράκ

timesadmin

Elon Musk: Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί γύρω από την εξαγορά της Twitter

timesadmin

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

timesadmin

Επίθεση Τσελίκ σε Μακρόν μέσω Ελλάδας και Κύπρου

timesadmin

ΟΟΣΑ: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη παγκοσμίως στο 3% το 2022 (upd)

timesadmin