ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκερ (Fed): Καιρός να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια

Η Fed βρίσκεται πλέον στο σημείο που μπορεί να αφήσει τα επιτόκια όπως είναι, εκτίμησε ο διοικητής του υποκαταστήματος της Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ, παίρνοντας αποστάσεις από το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων που ανέφεραν πρόσφατα συνάδελφοί του.

“Απουσία τυχόν ανησυχητικών νέων οικονομικών στοιχείων από τώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τις ενέργειες νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη κάνει να δράσουν” υποστήριξε ο Χάρκερ, σύμφωνα με λόγο που εκφωνεί σε εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η θέση του Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος συμμετέχει με ψήφο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) και είχε συνταχθεί με τη νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%) του περασμένου μήνα, είναι η πλέον ξεκάθαρη τοποθέτηση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας για το τι πρέπει να επιλέξει η Fed στην επόμενη συνεδρίαση στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και αν αποφασιστεί πάντως η παύση των αυξήσεων επιτοκίων, σύμφωνα με τον διοικητή της Fed Φιλαδέλφειας “θα χρειαστεί να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για λίγο”

“Η πανδημία μας δίδαξε να μην λέμε ποτέ ποτέ, αλλά δεν βλέπω κάποια πιθανή περίσταση για άμεση μείωση των επιτοκίων”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χτες το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν είχε εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, λέγοντας “πιθανώς θα χρειαστούν αυτές οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε τροχιά προς το στόχο της Fed για 2%”.

Ο Χάρκερ ανέφερε ακόμα ότι περιμένει μια ήπια άνοδο της ανεργίας (3,5% τον Ιούλιο) και μία μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, λέγοντας ότι η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι εφικτή.

“Αναμένω μόνο μια μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα συνοδεύεται από μία αργή αλλά σταθερή διαδικασία αποπληθωρισμού”, είπε ο Χάρκερ.

“Με άλλα λόγια, μας βλέπω στο μονοπάτι προς μία ομαλή προσγείωση, την οποία  όλοι ελπίζουμε και είχε φανεί κάτι αρκετά άπιαστο στο παρελθόν”, σημείωσε.

Related posts

IDF: Σκοτώθηκε ο διοικητής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς

timesadmin

Ιταλία: Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνιας έπειτα από έκρηξη της Αίτνας

timesadmin

Σε τροχιά να ξεπεράσει σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων την Tesla η BYD

timesadmin

IAEA: “Πολύ πιο κάτω” από το προβλεπόμενο όριο η συγκέντρωση τριτίου στα ύδατα της Φουσκουσίμα

timesadmin

Έρευνα: Συνολικά 78 χώρες έζησαν διαμαρτυρίες ενάντια σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τους

timesadmin

Γαλλία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση στο κέντρο του Παρισιού

timesadmin