ΚΟΣΜΟΣ

“Φρένο” για ξένους φοιτητές στην Ολλανδία;

Το περιοδικό DER SPIEGEL υποστηρίζει ότι η Ολλανδία θέλει να περιορίσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών στη χώρα. Γερμανικά ΜΜΕ επανέρχονται στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου.

Μετά το Brexit, που “απογειώνει” τα δίδακτρα για τα βρετανικά πανεπιστήμια, η Ολλανδία έγινε μία από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων, που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL αναφέρει ότι ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Ολλανδία έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί τώρα να τον περιορίσει.

“Κατάσταση εκτός ελέγχου” είναι ο τίτλος στο δημοσίευμα του DER SPIEGEL, το οποίο ασφαλώς βλέπει την υπόθεση από την οπτική γωνία των Γερμανών φοιτητών.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: “Σύμφωνα με την ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία CBS όλο και περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό αποφασίζουν να σπουδάσουν στην Ολλανδία. Ενώ το 2015 το ποσοστό τους έφτανε το 28% του συνόλου των νέων φοιτητών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το φθινόπωρο του 2021 έχει φτάσει ήδη στο 40%. Το ένα πέμπτο των ξένων φοιτητών, συνολικά 24.500 άτομα, προέρχεται από τη Γερμανία. Οι αριθμοί αυτοί πιστοποιούν πόσο επιτυχημένα είναι τα ολλανδικά πανεπιστήμια. Ή μήπως όχι;”

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι “εδώ και χρόνια υπάρχουν μεμονωμένες φωνές, που επικρίνουν το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών. Όμως τους τελευταίους μήνες η συζήτηση απέκτησε πιο σοβαρό χαρακτήρα, καθώς παρενέβη ο υπουργός Παιδείας Ρόμπερτ Ντίικρααφ. Σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο, ανέφερε ότι στο μέλλον θέλει να ‘κατευθύνει’ τη διαδικασία διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, διότι σε πολλές περιπτώσεiς ‘τα περιθώρια απορρόφησης (νέων φοιτητών) εξαντλούνται'”.

Σύμφωνα με το DER SPIEGEL “τα προβλήματα ήταν ορατά, εδώ και χρόνια, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει και γι αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Είναι τα χρήματα, είναι ο αγώνας για την προσέλκυση νέων ταλέντων, είναι και η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και κατοχυρώνει ότι στο εσωτερικό της Ένωσης οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μόνο που η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει λίγο παραπάνω τις πόρτες, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τώρα οι πόρτες ξανακλείνουν, εν μέρει τουλάχιστον. Πόσο και πώς, αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και σε ομάδες οργανωμένων συμφερόντων, ενώ ούτε και τα πανεπιστήμια έχουν ενιαία γραμμή. Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται το σχέδιο νόμου. Το ερώτημα είναι, μήπως πολύ σύντομα χιλιάδες Γερμανοί θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία εναλλακτική λύση για τις σπουδές τους”.

Ποιος ήθελε να “ξεφορτωθεί” το αλιευτικό;

Στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου επανέρχεται το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην ιστοσελίδα του tagesschau.de. Επικαλούμενο νέα στοιχεία, υποστηρίζει ότι “το Λιμενικό Σώμα προφανώς ήθελε να ξεφορτωθεί” το αλιευτικό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “η ερευνητική ομάδα STRG_F (στην οποία συμμετέχει το δίκτυο της Βόρειας Γερμανικής Ραδιοφωνίας NDR), από κοινού με τον βρετανικό Guardian, την ελληνική ΜΚΟ Solomon και το πρακτορείο ερευνών Forensis, συνομίλησαν με συνολικά 26 επιζώντες του ναυαγίου. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι απέκτησαν πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα και στο ημερολόγιο γέφυρας του ελληνικού πλοίου διάσωσης, που συνόδευε το αλιευτικό στις τελευταίες ώρες (πριν το ναυάγιο). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δυστύχημα αναπαρίσταται με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι μέχρι τώρα”.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο η αναπαράσταση αυτή προκαλεί ερωτήματα.

Ένα από αυτά, που όπως υποστηρίζει προέκυψαν μετά την προσέγγιση του ελληνικού σωστικού σκάφους:

“Τώρα το πλοίο κινείται δυτικά, με σταθερή ταχύτητα, προφανώς με κατεύθυνση την Ιταλία. Τα όσα είπαν πολλοί επιζώντες υποδηλώνουν ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή τους ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση, με τη διαβεβαίωση ότι τους περιμένει σκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Το γνώριζαν αυτό οι ιταλικές αρχές; Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Ιταλική Ακτοφυλακή παραπέμπει σε δήλωση που θεωρεί υπεύθυνη τις ελληνικές αρχές, με την αιτιολογία ότι το πλοίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα”.

Με βάση τις ίδιες μαρτυρίες το περιοδικό FOCUS υποστηρίζει ότι “νέα στοιχεία καθιστούν συνυπεύθυνη την Ακτοφυλακή” και κάνει εκτενή αναφορά σε εικασίες για ένα δεύτερο σχοινί διάσωσης προς το μοιραίο αλιευτικό το οποίο “δεν φαίνεται να αναφέρεται στο ημερολόγιο γέφυρας”.

Νέα φίμωση ΜΜΕ στην Τουρκία

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται στη σύλληψη του δημοσιογράφου Μερντάν Γιαναρντάγκ και το υποχρεωτικό “λουκέτο” για τον τηλεοπτικό σταθμό Tele 1 στην Τουρκία.

Σε ανταπόκριση από την Άγκυρα επισημαίνει ότι “μετά τη σύλληψη του αρχισυντάκτη, ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός Tele 1 τιμωρείται τώρα με παύση λειτουργίας για επτά ημέρες.

Το τουρκικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επικύρωσε την ποινή την Παρασκευή, με την αιτιολογία ότι ο αρχισυντάκτης Μερντάν Γιαναρτάγκ εκθείασε τον ηγέτη μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, προσέβαλε την Δικαιοσύνη και υποκίνησε μίσος και εχθρότητα στην κοινωνία. Δημοσιογραφικές ενώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ήθελε να τιμωρήσει προς παραδειγματισμό τον δημοφιλή παρουσιαστή, για να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη.

Σε ζωντανή εκπομπή ο Γιαναρτάγκ είχε ζητήσει να τερματιστεί η απομόνωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση ούτε σε δικηγόρους, ούτε στην οικογένειά του, διότι είναι παράνομη. Χαρακτήρισε τον Οτσαλάν ‘πολιτικό κρατούμενο’ και ανέφερε, με υφέρπουσα ειρωνεία, ότι ο ηγέτης του PKK ‘κοντεύει να γίνει φιλόσοφος, γιατί δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διαβάζει'”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι “μέχρι σήμερα ο 62χρονος αρχισυντάκτης δεν έχει φανεί να στηρίζει το PKK. Είναι ωστόσο ένας επίμονος επικριτής των αυταρχικών συνθηκών διακυβέρνησης στην Τουρκία. Το Tele 1 ήταν ένας από τους λίγους τηλεοπτικούς σταθμούς, στους οποίους κατάφερε να δώσει συνέντευξη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πριν από τις προεδρικές εκλογές”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

ΕΕ-Τουρκία: Συζητήσεις για το μεταναστευτικό

timesadmin

Χούθι: Οι επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν

timesadmin

Ζαπορίζια: Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος πυρηνικού ατυχήματος σε γειτονικές χώρες

timesadmin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή του Τραμπ σε βάρος της Ε. Τζιν Κάρολ για συκοφαντική δυσφήμιση

timesadmin

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

timesadmin

Υεμένη: Πλοίο δέχθηκε επίθεση από πυραύλους στα ανοικτά του Άντεν

timesadmin