Φουάτ-Οκτάι:-Αιτία-πολέμου-η-επέκταση-στα-12-νμ.-από-την-Ελλάδα,-λέει-ο-στενός-συνεργάτης-του-Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουάτ Οκτάι: Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 ν.μ. από την Ελλάδα, λέει ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέ[ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικης Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής Φουάτ Οκτάϊ, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη χώρα μας να μην επιχειρήσει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Μιλώντας στο CNN Turk, o στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, και πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, επανέλαβε εκ νέου πως πιθανή αύξηση στα 12 ν.μ από την Ελλάδα αποτελεί Casus Belli .

«Αύξηση στα 12 ν.μ. στα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. Μας λένε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μα εμείς ήδη αυτό το έχουμε κηρύξει ως αιτία πολέμου» δήλωσε ο Οκτάϊ, αναφερόμενος στην απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής αναφέρθηκε και στην ετήσια έκθεσή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προειδοποίησε την Τουρκία πως εάν δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και στις διεθνείς αντιδράσεις για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους. «Το θέμα με την Αγία Σοφία τι σχέση έχει;» διερωτήθηκε ο Οκτάϊ συνεχίζοντας σε προκλητικό ύφος: «Το βρίσκουν ανησυχητικό που έχει ανοίξει η Αγία Σοφία : Τι σχέση έχει αυτό ; Eσας θα ρωτήσουμε».

Από τις βολές του στενού συνεργάτη του Ερντογάν δεν γλίτωσαν και όσοι καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσουν τον οικουμενικό ρόλο και χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. «Λένε ‘‘πρέπει να αποδεχθείτε πως το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό’’. Τι έκθεση είναι αυτή ; Δηλαδή θέλουν η Τουρκία να αποδεχθεί μια δομή παρόμοια με το Βατικανό; Εκείνο είναι ένα ίδρυμα της τουρκικής Δημοκρατίας και έχει καθοριστεί κάτω από ποιες συνθήκες θα διοικείται. Αν θέλετε αυτό να διοικείται με μια δομή όπως το Βατικανό και βάζετε μέσα στα θέματα και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας αυτό είναι αντίθετο με την αρχή της ουδετερότητας» κατέληξε.

Τον περασμένο Ιανουάριο, από τη θέση τότε του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο Οκτάϊ είχε απειλήσει ευθέως την Ελλάδα, με επέμβαση στα νησιά του Αιγαίου. «Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα – Όταν φωνάζουμε θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά, θα το κάνουμε» είχε δηλώσει, στο πλαίσιο του φιλοπολεμικού κλίματος εκείνων των ημερών, κατά της χώρας μας.

Ειδήσεις σήμερα

Αναστάτωση με εικαστικό έργο με 11 σφαγμένα αρνιά στην Παιανία

Απεργία αύριο για το εργασιακό νομοσχέδιο – Ποιοι «κατεβάζουν ρολά», στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Καλοκαίρι μέχρι την Κυριακή, έρχεται νέα επικίνδυνη κακοκαιρία προς τα τέλη του μήνα

Related posts

Κασσελάκης για Ισραήλ: Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη των θυμάτων του πολέμου

timesadmin

Αποστάσεις «προεδρικών» από το δημοψήφισμα Κασσελάκη – Τι εξετάζουν

timesadmin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα μάθετε πού ψηφίζετε – Τι ισχύει για τον σταυρό προτίμησης στον δεύτερο γύρο

timesadmin

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%!

timesadmin

Αντιδράσεις με το σχόλιο του Βασίλη Χιώτη για τα σύκα και τον Κασσελάκη: «Ήταν απερίσκεπτο – Έκανα φάουλ» η απάντησή του

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: «Θερμό επεισόδιο» και βαριές κουβέντες Σκουρλέτη σε Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία

timesadmin