Φινλανδικός-Τύπος:-“Η-Ρωσία-μπορεί-να-μας-κόψει-το-φυσικό-άεριο-την-Παρασκευή”
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδικός Τύπος: “Η Ρωσία μπορεί να μας κόψει το φυσικό άεριο την Παρασκευή”

Κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από αύριο Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν σήμερα ότι η χώρα θα αιτηθεί “χωρίς καθυστέρηση” την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Related posts

Colgate-Palmolive: Αναμένει συρρίκνωση των μεικτών περιθωρίων κέρδους

timesadmin

Η Ιταλία υπογράφει συμφωνία με την Αλγερία για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου

timesadmin

Β. Μακεδονία: Αδύνατη η συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση μομφής, παραμένει η κυβέρνηση Ζάεφ

timesadmin

Raiffeisen Bank: Αναμένει μεγαλύτερη άνοδο του δανεισμού και υψηλότερες προβλέψεις

timesadmin

Οι ελβετικές τράπεζες δίνουν ωριαίες αναφορές σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν “παγώσει”

timesadmin

Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν στη Β.Ιρλανδία

timesadmin