Φινλανδία: Σχέδια-για-χρησιμοποίηση-εφέδρων-σε-περιπολίες-στα-σύνορα-με-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Σχέδια για χρησιμοποίηση εφέδρων σε περιπολίες στα σύνορα με Ρωσία

Η Φινλανδία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες επιστράτευσης, ώστε να επιτρέψει σε χιλιάδες εφέδρους να βοηθήσουν στην περιπολία των συνόρων της με τη Ρωσία, σε περίπτωση που υπάρξει ξαφνικό κύμα μεταναστών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι Φινλανδοί που έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία στις συνοριακές δυνάμεις θα μπορούσαν να κληθούν να περιπολούν τα σύνορα της σκανδιναβικής χώρας με τη Ρωσία σε εξαιρετικές περιστάσεις, ανέφερε η κυβέρνηση σε πρόταση νόμου που κατέθεσε.

Η Φινλανδία, η οποία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εργαλιοποιεί τη μετανάστευση εναντίον της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού αφίξεων από τρίτες χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία μέσω της Ρωσίας.

Πέρυσι περίπου 1.300 αιτούντες άσυλο διέσχισαν τα σύνορα από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία, σε σύγκριση με τους λιγότερους από 40 που πέρασαν εφέτος τα σύνορα μετά το κλείσιμο των διελεύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοριοφυλακής.

Ωστόσο η φινλανδική κυβέρνηση φοβάται ότι το φαινόμενο που αποκαλεί “υβριδική επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας” μπορεί να ξαναεμφανισθεί ανά πάσα στιγμή και ετοιμάζει νομοθεσία για να αντιμετωπίσει την απειλή.

“Με την κατάσταση στον τομέα ασφαλείας να αλλάζει, πρέπει να συμπληρώσουμε τις υπάρχουσες μεθόδους με νέους τρόπους για να διατηρήσουμε την ασφάλεια των συνόρων” ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Άττι Χάκανεν.

Η Φινλανδία διαθέτει στρατό με υποχρεωτική θητεία, που σημαίνει ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες. Περισσότεροι από 10.000 στρατεύσιμοι έχουν εκπαιδευτεί από τη Συνοριοφυλακή, ενώ το ένα τέταρτο από αυτούς είναι συνοριοφύλακες προσωπικού, ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι υπόλοιποι, περίπου 7.500 στρατιωτικοί, έχουν ακολουθήσει άλλες πολιτικές καριέρες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία παραμένουν ως έφεδροι που μπορούν να κληθούν επειγόντως σε υπηρεσία σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά όχι για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην βουλή όπου η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία.

Η φινλανδική κυβέρνηση έχει επίσης καταρτίσει τον λεγόμενο νόμο pushback, ο οποίος θα επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να απορρίπτουν αιτούντες άσυλο στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας χωρίς να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις ασύλου τους.

Πηγή: ---

Related posts

Λίβανος: Δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε πλήγμα από ισραηλινό ντρόουν στο νότιο τμήμα

timesadmin

ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε στη Γερουσία το νομοσχέδιο για τις βραχυπρόθεσμες δημόσιες δαπάνες

timesadmin

Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα πετύχει στην Ουκρανία, εκτός αν συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ

timesadmin

Ιταλία: “Στις σχολικές τάξεις, οι περισσότεροι μαθητές πρέπει να είναι Ιταλοί”, λέει ο υπουργός Παιδείας – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

James Rollner

Τουρκία: Πιέζει μέσω εξαγωγών το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

James Rollner

Αίγυπτος: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πτώση λεωφορείου στον Νείλο

timesadmin