Φινλανδία-–-Σουηδία:-Σε-εξέλιξη-οι-συνεδριάσεις-στα-κοινοβούλιά-τους-για-τις-αιτήσεις-ένταξης-στο-nato
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία – Σουηδία: Σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις στα κοινοβούλιά τους για τις αιτήσεις ένταξης στο NATO

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.49

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την “ιστορική” υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.

“Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία”, υποστήριξε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.

“Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς”, τόνισε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

“Η Σουηδία θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η Άντερσον. “Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο ορατό μέλλον”.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει “ευρεία υποστήριξη” στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση της Δευτέρας δίνει τη δυνατότητα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας να αποδείξει ότι υπάρχει τεράστια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρά είναι αντίθετα.

“Βλέπω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη” για τη θέση της κυβέρνησης, δήλωσε η Άντερσον στην ομιλία της στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή “μόνιμες βάσεις” στο έδαφός της. Η σκανδιναβική χώρα δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά όπλα.

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα “σοβαρό λάθος”, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

“Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις”, δήλωσε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Με πληροφορίες από - – -, ABC News

Related posts

Μεξικό: Πάνω από 47.000 οι νέες μολύνσεις, καταρρίφθηκε το χθεσινό ρεκόρ

timesadmin

Δανία: Παραιτείται ο επικεφαλής του ακροδεξιού DPP μετά την πτώση του κόμματος στις δημοτικές εκλογές

timesadmin

Σταϊνμάιερ: “Πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία σε μια θέση όπου θα έχει κάτι να διαπραγματευτεί”

timesadmin

DW: Πούτιν και Ερντογάν συσφίγγουν τις διμερείς σχέσεις τους

timesadmin

Το Μινσκ ζητά από την Ε.Ε. να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες

timesadmin

Ινδία: Οι νέες μολύνσεις κορονοϊού έφθασαν τις 22.775 τις τελευταίες 24 ώρες

timesadmin