Τι έδειξε μελέτη σε παχύσαρκους ασθενείς που ταυτοχρόνως έπασχαν από προδιαβήτη. Τι λένε οι ερευνητές.
Ένα νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα προστατεύει σχεδόν πλήρως από τον διαβήτη στους παχύσαρκους ασθενείς που το λαμβάνουν κάθε εβδομάδα επί τρία χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το φάρμακο είναι η τιρζεπατίδη, η οποία παρέχει τόσο ισχυρή προστασία ώστε μπορεί να αποτρέπει 1 νέο κρούσμα διαβήτη σε κάθε 9 ασθενείς που την λαμβάνουν.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Συμμετείχαν 1.032 εθελοντές με παχυσαρκία, οι οποίοι έπασχαν ταυτοχρόνως και από προδιαβήτη.
Ο προδιαβήτης είναι μία πρόδρομη κατάσταση του τύπου 2 διαβήτη. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστεί διαβήτης. Ενδεικτικά, οι τιμές του σακχάρου το πρωί με άδειο στομάχι (γλυκόζη νηστείας) μεταξύ 100 και 125 mg/dl σημαίνουν ότι ένα άτομο είναι προδιαβητικό.
Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη έκαναν κάθε εβδομάδα, επί τρία χρόνια, μία ένεση. Οι ερευνητές τους είχαν χωρίσει σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις έπαιρναν διαφορετική δόση τιρζεπατίδης (5, 10 ή 15 mg) και η τέταρτη μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).
Ύστερα οι εθελοντές διέκοψαν τις ενέσεις για 17 εβδομάδες. Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί πόσο βάρος θα έχαναν και πόσοι θα εκδήλωναν πλήρη διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά από 3 χρόνια η μέση μείωση του σωματικού βάρους των εθελοντών με το νέο φάρμακο ήταν 12,3% όταν λάμβαναν την μικρή δόση (5 mg). Με την μεσαία δόση ήταν 18,7% και με την μεγάλη (15 mg) ήταν 19,7%.
Αντιθέτως, όσοι εθελοντές έκαναν ένεση με την ανενεργή ουσία έχασαν μόνο το 1,3% του αρχικού σωματικού βάρους τους.
Η διαφορά ήταν ιδιαιτέρως σημαντική όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη. Από τους εθελοντές που έπαιρναν την ανενεργό ουσία, πλήρη διαβήτη εκδήλωσε το 13,3% στη διάρκεια των τριών ετών. Στην ομάδα της τιρζεπατίδης, όμως, διαβήτη παρουσίασε το μόλις 1,3%.
Ακόμα και μετά τη διακοπή των ενέσεων η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων παρέμεινε δυσθεώρητη. Απ’ όσους είχαν πάρει τιρζεπατίδη διαβήτη εκδήλωσε το 2,4%. Απ’ όσους όμως είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο, τον εκδήλωσε το 13,7%. Επομένως η τιρζεπατίδη μείωσε κατά 88% τον κίνδυνο διαβήτη και μετά τη διακοπή της λήψης της.
«Οι εθελοντές που έπαιρναν το νέο φάρμακο όχι μόνο έχασαν σημαντικό ποσοστό από το σωματικό βάρος τους, αλλά ωφελήθηκαν και από σημαντική μείωση του κινδύνου να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ania Jastreboff, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Σε απόλυτους αριθμούς, το σχεδόν 99% των ατόμων που πήραν τιρζεπατίδη δεν εκδήλωσαν διαβήτη έως το τέλος της μελέτης».
«Δεν διαθέτουμε προς το παρόν κάποιο εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση του προδιαβήτη», είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Dr. Michael Weintraub, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ένα τέτοιου είδους φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους πάσχοντες όχι μόνο να αποφύγουν τον πλήρη διαβήτη, αλλά και τις επιπλοκές του».
Φωτογραφία: iStock