8.9 C
London
Tuesday, March 18, 2025

Υψηλότερη ανάπτυξη “δείχνει” για φέτος η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Date:

Related stories

-|- 

Η υπέρβαση που συνεχίζουν να εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, εκτός από την διασφάλιση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, “κρύβει” και την υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, ο οποίος για λόγους στρατηγικής παραμένει για φέτος το 2,3%.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ΓΛΚ, τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν μια “μικτή” υπέρβαση 3,,15 δισ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό, αφαιρεθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 (470 εκατ, ευρώ) οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2022 (360 εκατ. ευρώ) οι οποίες αποπληρώθηκαν ως το τέλος Φεβρουαρίου, και την υπέρβαση της αύξησης της επιστροφής φόρων ύψους 561 εκατ. ευρώ, καταλήγουμε στο ότι η καθαρή υπέρβαση των εσόδων, φτάνει τα 1,76 δις ευρώ.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταθέσει δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Ο πρώτος ύψους 700 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο για την κάλυψη προεκλογικών εξαγγελιών και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ ευρώ , για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την καταιγίδα “Daniel”.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο οικονομικών, αναθεώρησε επίσημα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης 2023-2026 του περασμένου Απριλίου.
 

Υψηλότερη ανάπτυξη 
 

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον δαπάνες ύψους 850 εκ ευρώ, ( το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήταν 150 εκ ευρώ) και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο σε απόλυτους αριθμούς κατά 890 εκ ευρώ . Με την επιφύλαξη εξελίξεων λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος του χρόνου και του πακέτου στήριξης ύψους 400 -500 εκ ευρώ που σχεδιάζει για το τέλος του χρόνου η Κυβέρνηση, η υπέρβαση αυτή των 1,76 δις ευρώ μπορεί μέσω της αναγωγής της στην οικονομική δραστηριότητα , να δώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη έως και 0,5% του ΑΕΠ . 
 

Προαναγγελία 

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, λόγω της μεγαλύτερης του αναμενόμενου μείωσης του πληθωρισμού (το 2023 ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε στο 4% από 4,5% ) των υψηλότερων εσόδων του τουρισμού που υπολογίζονται φέτος στα 20 δις ευρώ από 17,7 δις ευρώ το 2022, της αποτελεσματικής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 -2027 και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η σκοπιμότητα της διατήρησης της ανάπτυξης στο “συντηρητικό” 2,3%, βρίσκεται στο ότι το ΥΠΕΘΟ βρίσκεται στις μεγάλες αβεβαιότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν, λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων της αστάθειας στην αγορά ενέργειας, και φυσικά το ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών τους επόμενες μήνες. Επειδή όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν λίγο ή περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, η Αθήνα δρα προληπτικά, “σιγουρεύοντας” την πρόβλεψη της για να μη δοθούν λανθασμένες εντυπώσεις στις αγορές. 

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here