του Τάσου Δασόπουλου
Ανάπτυξη σταθερά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αποκλιμάκωση χρέους κατά 25% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025, αλλά και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω αυξήσεων μισθών και της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά κατοικίας, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.
Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν προβλέπει, όπως και στις προβλέψεις της άνοιξης, ανάπτυξη 2,4% για φέτος αλλά βελτιώνει στο 2,3% από 1,9% την πρόβλεψή της για το 2024, ενώ τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,2% για το 2025.
Για φέτος η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στην κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές. Η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε από τη συσσωρευμένη ζήτηση, ιδίως στις υπηρεσίες αλλά και τις επενδύσεις κυρίως λόγω της ροής των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα εισφέρει 3% του ΑΕΠ στην οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με την Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας στη συνολική ανάπτυξη είναι περιορισμένος λόγω της σχετικά μικρή συμμετοχή των πληγέντων περιοχών στο ΑΕΠ.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται πάντως να επιβραδυνθεί, καθώς η κλειστή ζήτηση θα καταργηθεί σταδιακά, αλλά θα παραμείνει σταθερή εν μέσω της αναμενόμενης αύξησης των μισθών.
Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να συνεχιστεί, αν και σε α πιο αργό ρυθμό. Η Κομισιόν προβλέπει μάλιστα ότι το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 9,6% έως το 2025, το χαμηλότερο επίπεδό του σε πάνω από μια δεκαετία. Όπως τονίζεται, έχει αρχίσει να καταγράφεται στην αγορά εργασίας έλλειψη δυναμικού σε βασικούς τομείς (κατασκευές, υπηρεσίες).
Πληθωρισμός
Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και κατόπιν θα αποκλιμακωθεί στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2024.
Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν μια άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη σε μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, που έπληξε την αγροτική παραγωγή. Μακροπρόθεσμα, οι αυξήσεις των μισθών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αγορά εργασίας θα διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Στο δημοσιονομικό, η Κομισιόν προβλέπει ότι έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο το 2023, φθάνοντας στο 2,3% του ΑΕΠ. Ακολούθως, θα υποχωρήσει στο 0,9% ως το τέλος του 2025 με την βοήθεια της οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την επόμενη χρονιά.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ φέτος, με προοπτική να αυξηθεί στο 2,5% και το 2,6% του ΑΕΠ για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε όλο τον προβλεπόμενο ορίζοντα, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά και με βοήθεια από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αναλογία αναμένεται να μειωθεί σε 160,9% το 2023, σε 151,9% το 2024 και σε 147,9% το 2025. Συνολικά η μείωση του χρέους την τριετία θα φτάσει το 25% του ΑΕΠ.
Στους κινδύνους η Επιτροπή επισημαίνει τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, με κυριότερη τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ).
Τέλος, στα θετικά η Κομισιόν αναφέρει τις προσπάθειες για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της ψηφιοποίησης, που μπορεί να αποφέρουν ήδη από το 2024 πρόσθετα έσοδα που προς το παρόν δεν υπολογίζει στις προβλέψεις της.