Υπ.-Εργασίας:-Μείωση-της-ανεργίας-και-αύξηση-των-μισθών-παρά-την-κρίση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών παρά την κρίση

Τα στοιχεία από την έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι δρομολογούνται μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας τόσο ως προς την ανεργία, όσο και ως προς τους μισθούς.

Μείωση της ανεργίας κατά 4,4%

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4% από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. (Από 17,2% όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022). Τον Ιανουάριο του 2022 η χώρα είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.). 

Η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. 

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του το Υπουργείο Εργασίας, “όλα αυτά παρά την κρίση του κορονοϊού και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία. Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές”. 

Αύξηση των μισθών

Η θετική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει την μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα την τετραετία 2018-2021 παρουσιάζεται:

– Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ)

– Μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%.

Γράφημα

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας:

“Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Ενδεικτικά:

– Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως) ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).

– Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει. 

Μεγάλες προκλήσεις βεβαίως στην αγορά εργασίας παραμένουν. Κανένας δεν πανηγυρίζει για το ποσοστό ανεργίας, παρά την μείωση που παρατηρήθηκε, ούτε για την χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Υπήρξαν όμως σημαντικές βελτιώσεις που δεν έγιναν τυχαία και πρέπει να επισημανθούν. 

Στο άμεσο μέλλον η πολιτική της κυβέρνησης θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο εργαζόμενους και άνεργους:

– Με τη νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου. 

– Με τον πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων. Ήδη ο ρυθμός των σχετικών προγραμμάτων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο για το 2022 προβλέπεται η επιδότηση 86.000 θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα μάλιστα τρέχουν τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας “πρώτο ένσημο” για τους νέους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν ανέργους. 

– Με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

– Με την εισαγωγή (από τον Ιούνιο σταδιακά) της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα είναι εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων”. 

Related posts

Ισπανικό μοντέλο για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

timesadmin

Δεύτερη δόση μέτρων σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

timesadmin

Τι θα κοστίσει ο πληθωρισμός στο ΑΕΠ – Tα αίτια

timesadmin

Βουλή: Στη δημοσιότητα τα 1.068 “Πόθεν έσχες” πολιτικών και αιρετών

timesadmin

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους – Δείτε τα αποτελέσματα

timesadmin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Σημαντικές επαφές της ΣΤΑΣΥ με διεθνείς εταιρείες μεταφορών στο InnoTrans 2022

timesadmin