Υπόθεση-halkbank:-Αναστολή-της-ποινικής-δίωξης-λόγω-έφεσης-της-τράπεζας-στο-Ανώτατο-Δικαστήριο-των-ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Halkbank: Αναστολή της ποινικής δίωξης λόγω έφεσης της τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Αμερικανικό εφετείο ανέστειλε τη δίωξη που άσκησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία φέρεται να βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, λόγω εκδίκασης της έφεσης της Τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Παρασκευής από το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ στο Μανχάταν επιτρέπει στη Halkbank να ασκήσει έφεση χωρίς να χρειάζεται να υπερασπιστεί ταυτόχρονα το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εφετείο δεν εξέφρασε καμία άποψη σχετικά με την ουσία της έφεσης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αντιταχθεί στην αναβολή, λέγοντας ότι οι “αβάσιμοι” ισχυρισμοί της Halkbank δεν εγείρουν “ουσιώδη” ζητήματα ούτε ξεπερνούν το δημόσιο συμφέρον για ταχεία δίκη.

Η Halkbank έχει δηλώσει αθώα για τραπεζική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία σχετικά με τη φερόμενη χρήση εικονικών εταιρειών στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποφυγή κυρώσεων στο πρώτο.

Το φερόμενο παράπτωμά της περιλαμβάνει τη βοήθεια προς το Ιράν για τη μυστική μεταφορά 20 δισ. δολαρίων απαγορευμένων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ξεπλύθηκαν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, και τη μετατροπή των εσόδων από το πετρέλαιο σε χρυσό και στη συνέχεια σε μετρητά προς όφελος των ιρανικών συμφερόντων.

Σε μια απόφαση από τις 22 Οκτωβρίου, το 2ο Εφετείο δήλωσε ότι η Halkbank μπορεί να διωχθεί ποινικά επειδή η φερόμενη ως παραβατική συμπεριφορά της αφορούσε εμπορική δραστηριότητα που δεν καλύπτεται από την ασυλία του κράτους.

Η Halkbank δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με δικαστικά προηγούμενα του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς “δίνει το πράσινο φως για την πρώτη ποινική δίκη ξένου κυρίαρχου κράτους στην ιστορία του έθνους”.

Είπε επίσης ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία εάν αναγκαστεί να υπερασπιστεί “μια υπόθεση από την οποία έχει ασυλία”.

Related posts

Αισιόδοξος ο Μπορέλ για επανέναρξη σύντομα των συνομιλιών ΕΕ – Ιραν για τα πυρηνικά

timesadmin

Σουδάν: ΟΗΕ και ΕΕ ζητούν άμεση απελευθέρωση των αξιωματούχων που συνελήφθησαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

timesadmin

Γαλλία: Έγινε η 6η χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε 10 εκατ. κρούσματα κορονοϊού

timesadmin

Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για προσβολή του Ερντογάν

timesadmin

Αυστραλία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του εμβολιασμού

timesadmin

ΠΟΥ: Φόβοι για επιπλέον 700.000 νεκρούς από κορονοϊό στην Ευρώπη έως την άνοιξη

timesadmin