ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική η δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους επαγγελματίες – Τα οφέλη

Της Βάσως Αγγελέτου

Οι άμεσες πληρωμές προστίθενται στα μετρητά και το πλαστικό χρήμα ως μια επιπλέον δυνατότητα πληρωμής την οποία θα προσφέρουν υποχρεωτικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους πελάτες τους.

Η νέα διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της καθιέρωσης του IRIS – ενός σύγχρονου μέσου άμεσων πληρωμών που ήδη διατίθεται δωρεάν από τις τράπεζες και τη ΔΙΑΣ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέχρι σήμερα, το IRIS είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στις μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ μέσω φυσικών προσώπων (φίλων), με τους χρήστες της υπηρεσίας “Person to Person – P2P” να ξεπερνούν πλέον τα 2 εκατομμύρια. 

Πολύ μικρή είναι, ωστόσο, η διείσδυση της υπηρεσίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μόλις 115.521 επαγγελματικά ΑΦΜ έχουν συνδεθεί έως σήμερα με την καινοτόμο υπηρεσία άμεσων πληρωμών. Αυτό έρχεται να αλλάξει ο νέος νόμος ο οποίος θα υποχρεώνει ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες να προσφέρουν υποχρεωτικά στους πελάτες τους τη δυνατότητα πληρωμών μέσω IRIS.

Με το IRIS, οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι πελάτες να ενεργοποιήσουν μέσω του mobile banking της τράπεζας τους την υπηρεσία IRIS. 

Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση. Αυτό σημαίνει ότι, στο φυσικό κατάστημα, το ιατρείο, το γραφείο κτλ. η πληρωμή μέσω IRIS πραγματοποιείται με σκανάρισμα ενός QR Code από το κινητό του πελάτη και η χρέωση πραγματοποιείται απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

Στα ηλεκτρονικά καταστήματα, ο καταναλωτής σκανάρει επίσης το QR Code που εκδίδεται ειδικά για τη συγκεκριμένη αγορά, με την πληρωμή να γίνεται εντός λίγων δευτερολέπτων. Για τον επαγγελματία, αυτό σημαίνει ότι δεν μεσολαβούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για την πληρωμή, συνεπώς δεν επιβαρύνεται με προμήθειες συναλλαγών. Πρόσθετο όφελος είναι ότι ο επαγγελματίας βλέπει άμεσα στον λογαριασμό του την πληρωμή από τον πελάτη/ασθενή του.

Η υπηρεσία IRIS για επαγγελματίες διατίθεται σήμερα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, πάντως, αναμένεται και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα να ενταχθούν στο σχήμα της ΔΙΑΣ ώστε να υποστηρίζουν τους επαγγελματίες πελάτες τους στη νέα τους υποχρέωση.

Τι αναφέρει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την εξής προσθήκη στην παράγραφο 4, άρθρο 65 του νόμου υπ’ αρίθ. 4446 νόμου του 2016: “Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, σύμφωνα με την κοινή απόφαση που εκδίδεται βάσει της εξουσιοδότησης της περ. γ) της παρ. 3, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.”.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό  και εμπίπτουν στη νέα υποχρέωση θα αναρτούν σε ευδιάκριτο σημείο στο ταμείο της επιχείρησής τους και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές την ακόλουθη ένδειξη: “Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ”, ακολουθούμενη από την εμπορική ονομασία και το σήμα των εν λόγω υπηρεσιών.”.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι η υποχρεωτικότητα του IRIS ως επιλογή πληρωμής προς επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που φέρνει το ΥΠΕΘΟ, δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι υπόλοιπες μέθοδοι πληρωμής, δηλαδή οι πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και τα μετρητά. 

Ιδίως ως προς το τελευταίο -τις πληρωμές με μετρητά- η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία επιβάλουν τη δυνατότητα χρήσης μετρητών από τους καταναλωτές/πολίτες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με το σκεπτικό του υποχρεωτικού πλουραλισμού στις μεθόδους πληρωμής -μια θεμελιώδη αρχή που υπηρετεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 

Related posts

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω πληθωρισμού

timesadmin

Θ.Πελαγίδης: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2-2,5%

timesadmin

Υπουργείο Υποδομών: Έγκριση καταβολής επιδοτήσεων σε άλλους 1.368 δικαιούχους στο “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”

timesadmin

Πρόγραμμα “Σπίτι μου”: 23.393 προεγκρίσεις και 7.976 εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

timesadmin

Β. Κορκίδης: Η ΕΕ αντιμέτωπη με τη θεωρία του “μεγάλου στασιμοπληθωρισμού” στα τρόφιμα

timesadmin

Θα φέρουν νέο ρεκόρ τζίρου τα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων;

timesadmin