Υπουργείο-Μετανάστευσης-για-δήλωση-Χρηστίδη:-«Ικανός-ο-αριθμός-διερμηνέων-για-τις-διαδικασίες-καταγραφής,-ταυτοποίησης-και-ασύλου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Μετανάστευσης για δήλωση Χρηστίδη: «Ικανός ο αριθμός διερμηνέων για τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου»

Υπουργείο Μετανάστευσης για δήλωση Χρηστίδη: «Ικανός ο αριθμός διερμηνέων για τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου»

Υπουργείο Μετανάστευσης για δήλωση Χρηστίδη: «Ικανός ο αριθμός διερμηνέων για τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου»

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εξασφαλίσει ικανό αριθμό διερμηνέων για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου απαντώντας στην δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, περί ελλείψεως σχεδιασμού του ΥΜΑ.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στις 24 Απριλίου 2024 κλήθηκε η ΜΚΟ Μετάδραση, ως ανάδοχος του έργου της διερμηνείας, να υποβάλει τα δικαιολογητικά που ο νόμος προβλέπει και να υπογράψει τη νέα εκτελεστική σύμβαση. Στις 2 Μαΐου 2024, λόγω μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, το ΥΜΑ έδωσε παράταση.

Στη συνέχεια σε έγκαιρη συνεννόηση με την υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA), το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξασφάλισε ικανό αριθμό διερμηνέων για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και ασύλου και μέχρι η Μετάδραση ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα ο κ. Χρηστίδης είχε δηλώσει ότι «από τη Μεγάλη Δευτέρα δεν υπάρχουν διερμηνείς στην υπηρεσία Ασύλου. Από σήμερα και στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πολύ απλά, επειδή το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη:

«Από τη Μεγάλη Δευτέρα δεν υπάρχουν διερμηνείς στην υπηρεσία Ασύλου. Από σήμερα και στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πολύ απλά, επειδή το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Χωρίς διερμηνείς δεν υπάρχει διαδικασία ασύλου, δεν διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Αυτό που συμβαίνει, για πολλοστή φορά στο Υ.Μ.ΑΣ., δείχνει διαχειριστική ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδιασμού. Το Υπουργείο δηλώνει πως αποτελεί πρότυπο οργάνωσης και δίνει τεχνογνωσία και στο εξωτερικό. Δεν καταφέρνει να διασφαλίσει τα αυτονόητα.

Οι διερμηνείς και διαμεσολαβητές πρέπει να επανέλθουν άμεσα, η κυβέρνηση να απολογηθεί για το πρόβλημα που προέκυψε και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην επαναληφθεί. Η σοβαρότητα αποδεικνύεται στην πράξη της διοικητικής καθημερινότητας και όχι με αυτοαναφορικά δελτία τύπου και παράτες».

Related posts

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Κάθε μέρα ξυπνάς εντάξει όταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει σύνταξη πείνας;

timesadmin

Κασσελάκης: «Αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε στις ευρωεκλογές» – Τι είπε για Τέμπη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη

timesadmin

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας

timesadmin

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών, να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

protothema.gr

Τουρνάς: Θα καλυφθούν και οι 2.500 θέσεις εποχιακών πυροσβεστών που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

timesadmin

Κασσελάκης από το Άουσβιτς: Ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής

timesadmin