ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Όλα τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου – Τι προβλέπει για μισθούς, αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ και market pass

“Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νέου οικονομικού νομοσχεδίου. 

Σύμφωνα με αυτό, ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όφελος που ξεπερνάει και τον έναν μισθό.

Συγκεκριμένα, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%. Αύξηση στους ενστόλους και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών παραμεθορίου και χιλιομετρικής απόστασης. Αύξηση και για τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.

Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

Related posts

Scope: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- με σταθερό outlook – Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2025

timesadmin

Οικοδομική δραστηριότητα: Μείωση στον αριθμό των αδειών, αυξήθηκαν όγκος και επιφάνεια

timesadmin

Στα 404,7 δισ. ευρώ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Ιουνίου

timesadmin

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης ΓΣΕΒΕΕ – Άδ. Γεωργιάδη

timesadmin

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

timesadmin

ΕΑΕΕ: Στα 17,3 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την κακοκαιρία “Elias”

timesadmin