Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας προειδοποίησε το Σάββατο κατά του εφησυχασμού, παρά την πτώση του υψηλού πληθωρισμού, λέγοντας ότι οποιοδήποτε νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την αύξηση των τιμών.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Mihaly Varga τονίζουν το πολιτικό χάσμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Viktor Orban, με τον υπουργό να έχει επανειλημμένα ζητήσει χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και υψηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση.
Ο πληθωρισμός της Ουγγαρίας, ο οποίος ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 25% πριν από ένα χρόνο, υποχώρησε σε ετήσιο ρυθμό 5,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 5,2% το 2024 στην Ουγγαρία.
“Αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη χαμηλό και έχει τους κινδύνους του”, δήλωσε ο Varga στην οικονομική εφημερίδα Vilaggazdasag.
“Οποιαδήποτε μικρή παγκόσμια οικονομική ή άλλη διαταραχή θα μπορούσε να ωθήσει τον ουγγρικό πληθωρισμό σε ένα δυσάρεστο επίπεδο”, πρόσθεσε.
Η έξαρση του πληθωρισμού ώθησε την οικονομία σε ύφεση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Όρμπαν να μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2024 στο 3,6% στα τέλη του περασμένου έτους.
Ωστόσο, ο Varga προειδοποίησε επίσης για τις υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης. Υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε χαμηλά επίπεδα και να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δαπανά περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας από όσα μπορεί να αντέξει οικονομικά, δήλωσε ο Varga.
“Χωρίς ισορροπία, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Αυτό σημαίνει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι το κράτος μπορεί να χρηματοδοτεί μόνο επενδύσεις που υπόσχονται υψηλότερη απόδοση από την επένδυση”, σημείωσε.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας ανήλθε κατά μέσο όρο σε σχεδόν 7% του ΑΕΠ κατά τα τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημία του κορονοϊού και θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από το μισό φέτος, προκειμένου η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο στόχο του 2,9% του ΑΕΠ.