ΥΠΕΞ-κατά-Αλβανίας-για-καθαίρεση-Μπελέρη:-Καινοφανής-απόφαση,-πολλά-ερωτηματικά-για-το-κράτος-δικαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ κατά Αλβανίας για καθαίρεση Μπελέρη: Καινοφανής απόφαση, πολλά ερωτηματικά για το κράτος δικαίου

Με μια ανακοίνωση σε αυστηρούς τόνους υποδέχεται το υπουργείο Εξωτερικών την είδηδη για την καθαίρεση του Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου Χειμάρρας έπειτα από απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας.

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση καθαίρεσης του Φρέντη Μπελέρη από δήμαρχος Χειμάρρας.

Επίσης, ζητά από τις αλβανικές αρχές να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

Καθαίρεσαν από δήμαρχο Χειμάρρας τον Φρέντι Μπελέρη

Υπενθυμίζεται ότι στην καθαίρεση του 
Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας προχώρησαν οι αρχές στην Αλβανία. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σε μια ακόμη προκλητική κίνηση, έλαβε την απόφαση την Παρασκευή για τη θητεία του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος εξελέγη στις 14 Μαΐου επικεφαλής του δήμου Χειμάρρας αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη. Ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί 14 Μαΐου του 2023 επικεφαλής του δήμου Χειμάρρας, αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη για αγορά ψήφων.Μπελέρης: Μου δόθηκε άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της καθαίρεσής μου

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- συμπληρώθηκε» αναφέρει στην πρώτη του δήλωση, μετά την καθαίρεσή του από δήμαρχος Χειμάρρας, ο Φρέντης Μπελέρης.

Όπως υποστηρίζει, το σχέδιο του Ράμα ήταν «εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας», επισημαίνοντας πως «αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- συμπληρώθηκε. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψη μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειαστηκε επισης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας. Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία – Οι πρώτες δηλώσεις Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη επανεκκίνηση

Μεσσηνία: Έβαλαν εκρηκτικό μηχανισμό στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στη Στούπα

Bρετανία: Η στιγμή της σύλληψης της δασκάλας που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο αγόρια – Δείτε βίντεο

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: 3+1 θρίλερ για την κατανομή των εδρών

timesadmin

Τασούλας: Το παράδειγμα μιας ζωής γεμάτης με προκοπή και προσφορά μας άφησε ο Λευτέρης Καλογιάννης

James Rollner

ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βγει από τον γυάλινο πύργο του Μαξίμου

James Rollner

Εύα Καϊλή: Απειλείται να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν μιλήσει στα ΜΜΕ – Η απόφαση της ανακρίτριας του Qatar Gate

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Προεξοφλεί μεγάλη πτώση της ΝΔ

timesadmin

«Ντροπή τους« δηλώνει ο Τζεντιλόνι για τη ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ζελένσκι – Μητσοτάκη

timesadmin