ΥΠΕΞ-Βρετανία:-Η-κρίση-με-τα-σιτηρά-της-Ουκρανίας-πρέπει-να-επιλυθεί-τον-επόμενο-μήνα
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Βρετανία: Η κρίση με τα σιτηρά της Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί τον επόμενο μήνα

Η κρίση αναφορικά με τα σιτηρά που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σήμερα σε επίσκεψή της στην Άγκυρα, προσφέροντας την τεχνογνωσία της Βρετανίας για να επιλυθεί η κατάσταση.

“Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι αυτή η κρίση με τα σιτηρά είναι επείγουσα, ότι χρειάζεται να επιλυθεί εντός του επόμενου μήνα εκτός κι αν δούμε καταστροφικές συνέπειες”, δήλωσε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Είναι πολύ σαφές ότι τα ουκρανικά λιμάνια πρέπει να προστατευθούν, ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα για εμπορικά σκάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει την τεχνογνωσία μας σε όλα αυτά τα μέτωπα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μέτρα ούτως ώστε τα σιτηρά να μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια αλλά αυτό θα απαιτήσει διεθνή προσπάθεια”.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία διερευνά τους ισχυρισμούς ότι εκλάπησαν ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσία και ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους σιτηρά να μεταφερθούν στην Τουρκία.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Άγκυρα είπε στις αρχές Ιουνίου ότι Τούρκοι αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν σιτηρά τα οποία έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας για να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις καταγγελλόμενες αποστολές. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι έχει κλέψει σιτηρά από την Ουκρανία.

“Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό σοβαρά και τους διερευνούμε σοβαρά. Ενημερώνουμε ειδικά την ουκρανική πλευρά για το αποτέλεσμα κάθε φορά”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τρας.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιτίθεται στο να παίρνει η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ουκρανικά σιτηρά ή άλλα προϊόντα και να τα πουλά παράνομα στις διεθνείς αγορές. “Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε αυτά τα προϊόντα να έλθουν σε εμάς”, δήλωσε.

- ---

Related posts

Πάνω από 18.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα έως σήμερα

timesadmin

Βουλγαρία: Ξανάρχισαν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Σόφιας και Τιράνων

timesadmin

Ουκρανία: Έχει συμφωνηθεί νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία

timesadmin

Συνεχίζεται η κόντρα στην Τουρκία: Έχει ή δεν έχει δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές ο Ερντογάν;

timesadmin

Μήνυμα Γερμανίας προς Ρωσία: Έτοιμοι να πληρώσουμε υψηλό οικονομικό τίμημα για την υπεράσπιση των αξιών μας

timesadmin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

timesadmin