Τόνγκα:-Χτυπήθηκε-από-τσουνάμι-μετά-την-έκρηξη-υπόγειου-ηφαιστείου
ΚΟΣΜΟΣ

Τόνγκα: Χτυπήθηκε από τσουνάμι μετά την έκρηξη υπόγειου ηφαιστείου

Τσουνάμι έπληξε το μεγαλύτερο νησί της Τόνγκα, το Τονγκατάπου, με θαλάσσια κύματα να φέρονται να έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα μετά την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο Νότιο Ειρηνικό.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας και κρουστικά κύματα που εξαπλώνονται από την έκρηξη.

Τα κύματα διέσχισαν την ακτογραμμή της πρωτεύουσας της Τόνγκα, Νουκου’αλόφα το Σάββατο, ρέοντας σε παράκτιους δρόμους και πλημμυρίζοντας περιουσίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Radio New Zealand.

1.14.2022: (correction on date) Large volcanic eruption near Tonga (Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volcano) today as seen from outer space. Shown on visible imagery using the Himawari satellite. #hiwx #tsunami #earthquake pic.twitter.com/Y18W7wvXl9

— NWSHonolulu (@NWSHonolulu) January 15, 2022

Η έκρηξη στις 06.10 ώρα Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τα αυστραλιανά εδάφη, σύμφωνα με το Reuters.

Κύματα τσουνάμι ύψους 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Η αμερικανική υπηρεσία στη συνέχεια ήρε τις προειδοποιήσεις για την Αμερικανική Σαμόα και τη Χαβάη αλλά ανακοίνωσε ότι παραμένει η απειλή για τσουνάμι για περιοχές του Ειρηνικού που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο.

Οι αρχές στα Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις παράκτιες περιοχές “λόγω ισχυρών ρευμάτων και επικίνδυνων κυμάτων”.

Ο Τζέσε Τουισίνου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Fiji One, ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο φαίνονται μεγάλα κύματα να φθάνουν τις ακτές, με τους πολίτες να προσπαθούν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους. “Είναι πραγματικά σκοτάδι σε κάποιες περιοχές στην Τόνγκα και ο κόσμος προσπαθεί να βρει ασφαλές καταφύγιο μετά την έκρηξη”, δήλωσε.

Στη Νέα Ζηλανδία, η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις βόρειες και ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αναμένονται ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.

Related posts

CNBC: Οι τρεις “πονοκέφαλοι” για τις οικονομίες της Ασίας το 2022

timesadmin

ΗΠΑ-Τζο Μπάιντεν: ”Αφάνταστη τραγωδία” οι ανεμοστρόβιλοι στις κεντρικές Πολιτείες

timesadmin

EMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

timesadmin

Αφγανιστάν: Η σιιτική μειονότητα των Χαζάρα εξέφρασε τη στήριξή της στους Ταλιμπάν

timesadmin

Ρωσία: Οι προτάσεις ασφαλείας στοχεύουν στην αποφυγή στρατιωτικού σεναρίου

timesadmin

Ισπανία: Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

timesadmin