Τσιάρας:-Ο-δικαστής-οφείλει-να-διαφυλάττει-το-κύρος-της-Δικαιοσύνης-ως-προς-το-χρόνο-απονομής
ΕΛΛΑΔΑ

Τσιάρας: Ο δικαστής οφείλει να διαφυλάττει το κύρος της Δικαιοσύνης ως προς το χρόνο απονομής

«Πρώτος και βασικός πυλώνας της Δικαιοσύνης είναι ο ίδιος ο δικαστής, που οφείλει κατά το Σύνταγμα να διαφυλάττει την ανεξαρτησία του έναντι όλων, αλλά και του εαυτού του, οφείλει όμως να διαφυλάττει παράλληλα και το κύρος της Δικαιοσύνης, τόσο ως προς το χρόνο απονομής της, όσο και ως προς την ποιότητα των αποφάσεων που εκδίδει», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 ετών από την έναρξη της λειτουργίας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2-4) και παράλληλα παρουσιάστηκε επετειακό λεύκωμα των Διοικητικών Δικαστηρίων επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών λειτουργίας τους.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «τα Διοικητικά Δικαστήρια, που φέτος συμπληρώνουν 60 χρόνια λειτουργίας, είναι επιφορτισμένα με τον δικαστικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανθεκτικού κράτους δικαίου και αποτελούν το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο προς τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία» και προσέθεσε:

«Όπως όλοι οι κλάδοι της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η Διοικητική Δικαιοσύνη διαθέτει στη φαρέτρα της ισχυρά εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος». Δεν παρέλειψε ο κ. Τσιάρας, να αναφέρει ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια μειώθηκε κατά 65% ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ορθής, έγκαιρης και δίκαιης απονομής της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι προέχει η ταχεία περαίωση έκδοσης αποφάσεων, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας. Ακόμη, αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας στη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων στον τομέα της επίλυσης των δικαστικών διαφορών επί της αστικής ευθύνης του Δημοσίου λόγω της δράσης της πολιτείας και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισήμανε ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος δικαίου και με τις αποφάσεις της συμβάλλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Διοικητικών Δικαστηρίων στο μεταναστευτικό τομέα (υπηρεσίες ασύλου, κ.λπ.) και προσέθεσε ότι τα Διοικητικά Δικαστήρια με μια πορεία 60 ετών στηρίζουν τη δικονομία και τη Δικαιοσύνη.

Τόσο η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, όσο και ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, αναφέρθηκαν στην διαδρομή των 60 ετών των Διοικητικών Δικαστηρίων, από το έτος 1962 έως σήμερα.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, επίσκοπός Ευρίπου Χρυσόστομός, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και εκ μέρους των δικαστικών υπαλλήλων η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεοδώρα Γιαννοπούλου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπιος Παυλόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Βλαχόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάρκος Παπακωνσταντής.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό έγκλημα στην Καβάλα: «Έλα στο μαντρί» είπε ο δολοφόνος στον ξάδερφό του πριν αυτοκτονήσει

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Ζάχος Χατζηφωτίου: Ο πολυπράγμων bon viveur με την μυθική ζωή δεν είναι πια εδώ

Related posts

Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο

timesadmin

Επτά σοροί περισυνελέγησαν μετά την προσάραξη σκάφους με μετανάστες βόρεια των Αντικυθήρων

timesadmin

Χαμόγελο του Παιδιού: Μία συμβολική δράση κωπηλασίας

timesadmin

Η Ρούλα Πισπιρίγκου απειλούσε ότι θα κινηθεί νομικά για άρθρο που έγραφε για τη διασωλήνωση της Τζωρτζίνας

timesadmin

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπέρ της γνωμοδότησης Ντογιάκου για το απόρρητο των επικοινωνιών

timesadmin

Θύμα των «ποντικών» της Μυκόνου και… «Ράμπο» του Λιμενικού – Άρπαξαν από το σπίτι του κοσμήματα και μετρητά

timesadmin