Τσαβούσογλου:-Ανοιχτοί-σε-συζητήσεις-με-Φινλανδία-και-Σουηδία-αλλά-υποστηρίζουν-το-pkk
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Ανοιχτοί σε συζητήσεις με Φινλανδία και Σουηδία αλλά υποστηρίζουν το PKK

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του είναι διαθέσιμη να συζητήσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά χαρακτήρισε “απαράδεκτη και εξοργιστική” υποστήριξη των δύο χωρών στην κουρδική οργάνωση PKK, σύμφωνα με το Reuters.

“Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι”, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

“Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το PKK και το YPG. Αυτές οι δύο είναι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται στα στρατεύματά μας καθημερινά, ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας”, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

“Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό το ότι φίλοι και σύμμαχοί μας υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι “λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ”.

“Για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, καταλήγοντας επισήμανε ότι “αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καθώς και με αυτές τις χώρες”. 

Related posts

Γερμανία: Ο Σταϊνμάιερ πληρώνει την “κατανόησή” του για τη Ρωσία

timesadmin

Η Γαλλία θα ζητήσει ψήφισμα για εκεχειρία στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

timesadmin

“Η Ιταλογαλλική Συνθήκη βοηθά την Ευρώπη”, δήλωσαν Ντράγκι και Μακρόν

timesadmin

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία και τη Δανία, λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων

timesadmin

Ουκρανία: Τα πρώτα φορτία σιτηρών εξήχθησαν σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη

timesadmin

Ολλανδία: Νυχτερινό lockdown από την Κυριακή ανακοίνωσε ο Ρούτε

timesadmin