Τροπολογία-ΣΥΡΙΖΑ-για-εξαίρεση-του-επιδόματος-παιδιού-από-το-δηλούμενο-εισόδημα-για-το-Ελάχιστο-Εγγυημένο-Εισόδημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για εξαίρεση του επιδόματος παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Την εξαίρεση του επιδόματος του παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, με τη συνυπογραφή 63 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αύριο, στην Ολομέλεια της Βουλής

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το επίδομα παιδιού θεσπίστηκε το 2018, με το ν. 4512/18. Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι “Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “αναθεώρησε το ΕΕΕ με το άρθρο 4 του ν. 4756/20, όπου εκεί δεν συμπεριέλαβε ότι εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του ΕΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους. Δεν είναι δυνατόν ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα του ίδιου τύπου και ανάλογου σκοπού.

Σήμερα, με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια στα καύσιμα και τον πληθωρισμό, που επιφέρουν ραγδαία αύξηση του κόστους βασικών και λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών, οι δαπάνες του κάθε νοικοκυριού έχουν εκτοξευτεί και βρίσκεται επί θύραις μια νέα ανθρωπιστική κρίση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Η κρίση είναι καταρχάς στεγαστική, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος αναλίσκεται σε δαπάνες στέγασης (ενοίκιο ή αποπληρωμή δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, τηλεφωνία, θέρμανση-ψύξη). Η στεγαστική κρίση επιφέρει μοιραία στα πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και επισιτιστική κρίση”. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουν να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αναφέρει ρητά το Επίδομα Παιδιού στις εξαιρέσεις από το δηλούμενο εισόδημα.

Πηγή: Α-

Related posts

Οι επόμενες εκδόσεις χρέους από το δημόσιο

timesadmin

Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων

timesadmin

Έρευνα σχετικά με τα μέτρα στήριξης υπέρ των ΕΛΤΑ ξεκινά η Κομισιόν

timesadmin

Αύξηση 10,2% στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτιρίων τον Μάρτιο

timesadmin

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

timesadmin