Τροπολογία που προβλέπει μέτρα στήριξης και ενίσχυσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες, καθώς και σε επιχειρήσεις που επλήγησαν στον Παγασητικό Κόλπο από ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέθεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά το ψηφιακό τέλος των συναλλαγών.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, “η κυβέρνηση, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προχωρά στην διεύρυνση της πρόνοιας του κράτους ώστε να καταφέρουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από την θεομηνία όλοι όσοι έχουν πληγεί”.
Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:
– Αυξάνεται το χρονικό διάστημα μέχρι δεκαοκτώ μηνών, αντί δώδεκα που ισχύει η αναστολή της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τους λοιπούς αναφερόμενους δανειστές, για τις οριζόμενες κατηγορίες φορολογούμενων-πληγέντων από θεομηνίες.
– Με ΚΥΑ μπορεί να αναστέλλεται για 12 μήνες, αντί για 6 που ισχύει σήμερα -με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης από την επέλευση θεομηνίας- η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών κλπ, επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.
– Αναστέλλονται κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, παρέχεται δε εξουσιοδότηση με ΚΥΑ για τον καθορισμό της σχετικής διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε συναφούς θέματος.
Επίσης:
– Επεκτείνεται και για τις πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Παγασητικό Κόλπο, η εφαρμογή των διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες:
– αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο καθώς και ασφαλιστικών εισφορών και θεσπίζεται ειδική, κατά περίπτωση, ρύθμιση, (δόσεις, απαλλαγή από προσαυξήσεις κλπ) για την καταβολή τους.
– χορηγείται ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων, τηρουμένων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η εν λόγω ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει και τα πιστωτικά ιδρύματα.
– Τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 5049/2023, σχετικά με τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ, σε υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την κατεπείγουσα εκτέλεση έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
– Παρατείνονται και για το έτος 2024, οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των αναφερόμενων νομικών προσώπων.
Πηγή: ---