Τρεις-συχνές-παθήσεις-της-καρδιάς-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-για-άνοια,-προειδοποιούν-οι-καρδιολόγοι
ΥΓΕΙΑ

Τρεις συχνές παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι

Τρεις-συχνές-παθήσεις-της-καρδιάς-αυξάνουν-τον-κίνδυνο-για-άνοια,-προειδοποιούν-οι-καρδιολόγοι

Τι αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς.

Τρεις συνηθισμένες παθήσεις της καρδιάς σχετίζονται με διαταραχή των νοητικών λειτουργιών και αυξημένο κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια, προειδοποιούν οι αμερικανοί καρδιολόγοι.

Σε επιστημονική δήλωσή της η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) αναφέρει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή και η στεφανιαία νόσος (ή καρδιοπάθεια) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Η δήλωσή της δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Stroke. Βασίζεται στις νεότερες μελέτες που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας. Στο άρθρο τονίζεται με έμφαση η άρρηκτη σύνδεση εγκεφάλου και καρδιάς, καθώς και πόσο σημαντική είναι αυτή η σύνδεση για την υγεία μας.

«Η διαφύλαξη της καρδιακής υγείας από μικρή ηλικία είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και επεισοδίων, την προστασία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο Dr. Fernando D. Testai, επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την επιστημονική δήλωση.

Όπως εξήγησε, η άνοια είναι μία ανίατη ασθένεια η οποία συχνά πιστεύεται ότι είναι αναπόφευκτη. Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η αναγνώριση των αγγειακών παραγόντων κινδύνου νωρίς στη ζωή, μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να μειώσει τον επιπολασμό της νόσου Αλτσχάιμερ και των άλλων παθήσεων που οδηγούν στην άνοια.

Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς

Η άνοια στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή ή στεφανιαία νόσο είναι πολύ συχνή. Σύμφωνα με την ΑΗΑ, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό 14% έως και 81% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν κάποιου βαθμού νοητική διαταραχή. Αυτή μπορεί να προσβάλλει:

  • Τη γλωσσική ικανότητα ή/και
  • Τη μνήμη ή/και
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Το ποσοστό των νοητικών προβλημάτων τείνει να είναι υψηλότερο σε όσους έχουν σοβαρούς τύπους καρδιακή ανεπάρκειας.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κατά 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης ή σκέψης. Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο έχουν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Επιπλέον, έως και το 50% των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα, παρουσιάζουν στη συνέπεια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η διαφύλαξη της καρδιακής υγείας από μικρή ηλικία, προστατεύει και την υγεία του μυαλού, τονίζει η AHA. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια αργότερα στη ζωή.

Που οφείλεται η συσχέτιση

Οι καρδιολόγοι τονίζουν πως είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους η υγεία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει στην άνοια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, λ.χ., μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές βλάβες αφού αυξάνει τον κίνδυνο μίνι εγκεφαλικών (παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια).

Επιπλέον, γενεσιουργός αιτία της καρδιοπάθειας είναι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία επίσης συμβάλλει στις εγκεφαλικές βλάβες. Αντίστοιχα, η παχυσαρκία και η διαταραχή της αναπνοής που συχνά έχουν οι καρδιοπαθείς, σχετίζονται και με τη νοητική δυσλειτουργία.

Η κολπική μαρμαρυγή με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρομβώσεως στο αίμα. Και η θρόμβωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ποια είναι η λύση; Να υιοθετούμε τις οκτώ βασικές καλές συνήθειες (Life’s Essential 8) που συνιστώνται για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Οι συνήθειες αυτές είναι:

  1. Αποφυγή του καπνίσματος
  2. Συστηματική φυσική δραστηριότητα
  3. Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  6. Έλεγχος της χοληστερόλης
  7. Έλεγχος της αρτηριακής πιέσεως
  8. Έλεγχος της γλυκόζη (σακχάρου) στο αίμα

Φωτογραφία: iStock

The post Τρεις συχνές παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι appeared first on coollife.gr.

Related posts

Η Huawei οδηγεί το μέλλον στα wearables με επίκεντρο τη μόδα και λανσάρει το νέο HUAWEI WATCH GT4 στη Βαρκελώνη

timesadmin

HPV: 1 στους 3 άνδρες άνω των 15 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα

James Rollner

Πυρκαγιές: Οδηγίες της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για προστασία από τους καπνούς

timesadmin

Λίμπιντο: Άγχος, αλκοόλ και παιδιά «σκοτώνουν» τη σεξουαλική επιθυμία

timesadmin

Εμβοές: Πώς μπορεί να σταματήσει το βουητό στα αυτιά

protothema.gr

Καρκίνος του νεφρού: Τα οφέλη στην αντιμετώπιση με τις σύγχρονες θεραπείες

timesadmin