Τραγωδία-στη-Μάγχη:-Ο-Μακρόν-αναμένει-από-το-Λονδίνο-“να-μην-εργαλειοποιήσει-μια-τραγική-κατάσταση”
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Μάγχη: Ο Μακρόν αναμένει από το Λονδίνο “να μην εργαλειοποιήσει μια τραγική κατάσταση”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “ενημέρωσε” τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες, Τετάρτη, ότι “αναμένει πως οι Βρετανοί θα συνεργαστούν πλήρως και θα αποφύγουν να εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς”, μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στη Μάγχη, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στην ανάγκη να ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αποτελεσματικό πνέυμα συνεργασίας καθώς πρόκειται για ανθρώπινες ζωές”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, διευκρινίζοντας ότι “ο Γάλλος και η Βρετανίδα υπουργοί Εσωτερικών θα συνομιλήσουν σήμερα για το θέμα”.

Κοινές περιπολίες

Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι πρότεινε στη Γαλλία κοινές αστυνομικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές κατά μήκος της Μάγχης.

Όπως επεσήμανε ο Τομ Πέρσγκλοουβ, Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση, στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας που είχαν οι Τζόνσον και Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του, την οποία έχει απορρίψει στο παρελθόν το Παρίσι για λόγους κυριαρχίας, να οργανωθούν κοινές γαλλοβρετανικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές προκειμένου να εμποδίζουν τους μετανάστες να ξεκινούν τον επικίνδυνο διάπλου.

“Ελπίζω πραγματικά οι Γάλλοι να επανεξετάσουν την πρόταση αυτή”, δήλωσε μιλώντας στο BBC.

Ο Τζόνσον είχε καταγγείλει χθες, Τετάρτη, το βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν ήταν “επαρκείς”, λέγοντας ότι “δυσκολεύτηκα να πείσω κάποιους από τους εταίρους μας, κυρίως τους Γάλλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

Εξάλλου έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων ο Τζόνσον δήλωσε: “Αυτό που προτείνουμε είναι να αυξήσουμε τη στήριξή μας, αλλά και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στις επίμαχες παραλίες”.

Σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες φαίνεται να κατηγορούν το Παρίσι για τη χθεσινή τραγωδία. Η The Sun δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια περιπολία της γαλλικής αστυνομίας η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, άφησε μετανάστες να επιβιβαστούν σε φουσκωτή βάρκα.

“Πραγματικά, τώρα είναι η ώρα να εξαπολύσουμε κατηγορίες; (…) Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους διακινητές”, αντέδρασε ο Γάλλος βουλευτής Μπρουνό Μπονέλ του κόμματος LREM του Μακρόν.

“Από τους 30.000 ανθρώπους που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη, το 60% συνελήφθη”, τόνισε μιλώντας στο Sky News, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό δεν αρκεί. Όμως “αυτό συμβαίνει τη νύκτα σε μικρές παραλίες. Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού, ας είμαστε ρεαλιστές”.

Πηγή: Α-

Related posts

CNBC: Οι φόροι δεν είναι ο μόνος λόγος που ο Musk πουλάει μετοχές της Tesla

timesadmin

EY: Το φυσικό κατάστημα παραμένει σημαντικό για πολλούς καταναλωτές, παρά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση

timesadmin

STMicroelectronics: Αναμένει ισχυρή ζήτηση για επεξεργαστές και το 2022

timesadmin

Μετά την έκρηξη στο Λίβερπουλ, η Βρετανία αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε “υψηλό”

timesadmin

Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στο Αφγανιστάν

timesadmin

Κίνα: Το Πεκίνο υποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

timesadmin