-|-
Άλμα 50% που αντιστοιχεί σε νέες επενδύσεις ύψους 22,1 δισ. ευρώ, έκαναν την προηγούμενη τριετία οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) με το υπόλοιπο να φτάνει στο τέλος του 2023 τα 65,6 δισ. ευρώ από 43,47 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο
Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η αύξηση ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και είναι αξιοσημείωτο ότι ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 19% του ΑΕΠ μπήκε στην οικονομία με την μορφή επενδύσεων κατά την διάρκεια διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, με πρώτη την πανδημία του κορονοϊού και τελευταία την κρίση του πληθωρισμού η οποία ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Σε ό,τι αφορά την ροή των ΑΞΕ προς την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο τους 2024, ο ΟΟΣΑ καταγράφει συνέχιση της ροής των επενδύσεων, αλλά με κάποια επιβράδυνση που καταγράφεται σε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των αυξημένων κινδύνων που εκπορεύονται από τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ καταγράφει για το πρώτο μισό του 2024 επενδύσεις 2,35 δισ. ευρώ, έναντι επενδύσεων 2,78 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023. Η πτώση εντοπίζεται κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου , όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 1,467 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, δηλαδή σε επίπεδο δαπανών στην πραγματική οικονομία, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η οικονομία και το ΑΕΠ έχουν επωφεληθεί από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,58 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 605 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 903 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Έναντι αυτών των επενδύσεων έχουν γίνει δαπάνες 1,39 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 795 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και τα 594 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ήρθαν μόνο επειδή η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο. Μια σειρά μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό και με συνετή δημοσιονομική πολιτικής που οδήγησε στην αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα 13 χρόνια μετά την απώλεια της, αποτέλεσαν τα στοιχεία που προσέλκυσαν νέους επενδυτές.
Η συνέχιση της ροής των ΑΞΕ προς την χώρα μας θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει κατ’ αρχάς να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο την περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 20% που αποτελεί στόχο στο μεσοπρόθεσμο 2025-2028. Η συνεχής μείωση του χρέους θα φέρει και την επόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου που αναμένεται μέσα στο 2025, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης (SCOPE, S&P, DBRS, Moody’s) έχουν αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας από “σταθερή” σε “θετική”.
Επίσης, τις νέες επενδύσεις θα βοηθήσουν μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η δημιουργία πολεοδομικών σχεδίων για όλη τη χώρα, αλλά και η μείωση του κόστους ενέργειας μέσω της πράσινης μετάβασης. Όλες τους αποτελούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.