Το-υπερβαρικό-οξυγόνο-υψηλής-πίεσης-πιο-αποτελεσματικό-στους-ασθενείς-covid-19-με-σοβαρή-δύσπνοια
ΥΓΕΙΑ

Το υπερβαρικό οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς COVID-19 με σοβαρή δύσπνοια

-covid-19-

Το οξυγόνο υψηλής πίεσης (υπερβαρικό) φέρνει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ό,τι η στάνταρντ θεραπεία στους νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή δύσπνοια λόγω της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από την Αργεντινή.

Η μικρή κλινική δοκιμή τους δείχνει ότι με το υπερβαρικό οξυγόνο χρειάζονται κατά μέσο όρο μόνο τρεις μέρες, αντί για εννέα, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα της δύσπνοιας λόγω έλλειψης επαρκούς οξυγόνου (υποξαιμίας).

Στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο οι ασθενείς αναπνέουν οξυγόνο μέσα σε ένα θάλαμο με πίεση υψηλότερη από την ατμοσφαιρική στο επίπεδο της θάλασσας.

Αυτή η μέθοδος χορήγησης οξυγόνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με βαριά Covid-19. Η χρήση φορητών υπερβαρικών θαλάμων επιτρέπει να αποφεύγεται η μεταφορά των ασθενών σε άλλον χώρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαριάνα Κανελότο της Ένωσης Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας της Αργεντινής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επείγουσας ιατρικής «Emergency Medicine Journal«, μελέτησαν 40 ενήλικες με μέση ηλικία 55 ετών και με Covid-19. Οι ασθενείς, που είχαν εισαχθεί σε τρία νοσοκομεία του Μπουένος Άϊρες με σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έκανε τη συνήθη θεραπεία και η άλλη έλαβε υπερβαρικό οξυγόνο. Κανένας ασθενής δεν είχε προηγουμένως κορεσμό οξυγόνου πάνω από 90% παρά τη χορήγηση σε αυτούς συμβατικού οξυγόνου.

Η στάνταρντ θεραπεία συνίστατο σε αντιβιοτικά, δεξαμεθαζόνη, παρακεταμόλη και χορήγηση οξυγόνου με μάσκα. Η υπερβαρική θεραπεία συνίστατο σε πέντε ή περισσότερες χορηγήσεις οξυγόνου υψηλής πίεσης με διάρκεια 90 λεπτών κάθε φορά.

Μέσα στις επόμενες 30 μέρες από την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, η υπερβαρική θεραπεία δεν μείωσε την ανάγκη διασωλήνωσης ούτε την πιθανότητα θανάτου. Όμως η διαφορά στο επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου πριν και μετά τη θεραπεία ήταν σημαντική στους ασθενείς που πήραν υπερβαρικό οξυγόνο

Οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν πιο άμεση βελτίωση και η αναπνοή τους αποκαταστάθηκε σε φυσιολογική σε πολύ πιο σύντομο διάστημα (3 αντί 9 μέρες, άρα στο ένα τρίτο του χρόνου), σε σχέση με εκείνους που είχαν κάνει τη στάνταρντ θεραπεία, χωρίς την εμφάνιση σημαντικών παρενεργειών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι περιπτώσεις σοβαρής Covid-19 που χρειάζονται μηχανικό αερισμό, έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς, χρειάζονται νέες θεραπευτικές στρατηγικές και η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, η οποία θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμη σε διάφορες συνθήκες χάρη στους φορητούς υπερβαρικούς θαλάμους. Οι τελευταίοι καθιστούν περιττή τη μεταφορά των ασθενών σε άλλα σημεία του νοσοκομείου, κάτι που θα ενέτεινε και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού».

Χρειάζονται πάντως μεγαλύτερες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα της υπερβαρικής θεραπείας.

The post Το υπερβαρικό οξυγόνο υψηλής πίεσης πιο αποτελεσματικό στους ασθενείς COVID-19 με σοβαρή δύσπνοια appeared first on coollife.

Related posts

Σωματικό βάρος: Ο σιωπηλός κίνδυνος για την καρδιά – Πώς συνδέονται

timesadmin

Ευλογιά των πιθήκων: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα

timesadmin

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Όμικρον και κάποιοι όχι

timesadmin

Virtual περιήγηση στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με ένα «κλικ»

timesadmin

Σημάδια εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης αν αισθανθείτε αυτά στα πόδια σας – Καλέστε το 166 άμεσα!

timesadmin

Αγορές μέσω Skroutz με δυνατότητα πληρωμής σε έως και 3 μηνιαίες άτοκες δόσεις

timesadmin