Το-ΥΠΕΞ-του-Αζερμπαϊτζάν-καλεί-τους-Αρμένιους-του-Ναρκόρνο-Καραμπάχ-να-παραμείνουν-στα-σπίτια-τους
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν καλεί τους Αρμένιους του Ναρκόρνο-Καραμπάχ να παραμείνουν στα σπίτια τους

Κατηγορούμενη για “εθνική αποκάθαρση” από την Αρμενία, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τους “Αρμένιους κατοίκους” της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ που φεύγουν μαζικά “να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”.

Ενώ 70.500 Αρμένιοι σύμφωνα με το Γερεβάν έχουν αφήσει ήδη πίσω τους τον θύλακα που ανακοίνωσε τη διάλυσή του έπειτα από 30 χρόνια, το Μπακού δηλώνει έτοιμο να οργανώσει επίσκεψη του ΟΗΕ στην περιοχή, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός “Νικόλ Πασινιάν ξέρει απολύτως πως οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ με τη θέλησή τους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο αρνούμενο ότι έχει κάνει οποιονδήποτε εκβιασμό.

“Είναι προσωπική απόφασή τους που δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετανάστευση. Αν ορισμένοι Αρμένιοι κάτοικοι δεν θέλουν να ζήσουν υπό τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το κάνουν”, πρόσθεσε.

“Αντιθέτως, καλούμε τους Αρμένιους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποτελέσουν μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν”, διευκρίνισε.

Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί “εγγυημένα” δικαιώματα και το Μπακού προτείνει να οργανώσει επιτόπια επίσκεψη του ΟΗΕ.

Όμως δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχουν ήδη φύγει φοβούμενοι αντίποινα μέσω της μοναδικής οδικής διαδρομής που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, που ξανάνοιξε την Κυριακή από το Μπακού έπειτα από μήνες αποκλεισμού.

Τουλάχιστον δύο πρώην ηγέτες του θύλακα συνελήφθησαν από το Αζερμπαϊτζάν ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Αρμενία.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξάγει “εθνική αποκάθαρση” εκτιμώντας πως δεν θα υπάρχουν πλέον Αρμένιοι στον θύλακα των 120.000 κατοίκων “τις επόμενες ημέρες”.

Πηγή: - -

Related posts

Διευκρινίσεις από το Βατικανό για τη “μεγάλη Ρωσία”

timesadmin

Βατικανό: Σε εξέλιξη απόρρητη ειρηνευτική αποστολή για την Ουκρανία

timesadmin

Σουδάν: Πάνω από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες

timesadmin

Δέκα Τούρκοι πολίτες μιλούν στο capital.gr για τις εκλογές – Τι θέλουν, τι περιμένουν, γιατί ψήφισαν

timesadmin

Κιλιτσντάρογλου: “Κανείς δεν ξεγελά κανέναν”, αυτές δεν είναι εκλογές, “είναι δημοψήφισμα”

timesadmin

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς

timesadmin