Το-σχέδιο-για υψηλότερο-σκαλοπάτι-μέσα-στην-επενδυτική βαθμίδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για υψηλότερο σκαλοπάτι μέσα στην επενδυτική βαθμίδα

-|- 

Μετά την ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2023, κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) θέτουν από φέτος νέο στόχο για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στη βαθμίδα BBB από ΒΒΒ- μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να ανακτήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση βαθμίδας Α+ που είχε πριν μπει στον κύκλο των μνημονίων. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να αναβαθμιστεί κατά μια επιπλέον βαθμίδα, από το ΒΒΒ- μέχρι και τις αρχές του 2025.

Με βάση τις προβλέψεις που ενσωματώθηκαν στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το χρέος ως ποσοστό τους ΑΕΠ αναμένεται για την διετία 2024 -2025 να έχει μια συνολική μείωση της τάξης του 15,5%, φτάνοντας το 146,3% από 152,7% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2024. 

Η καλύτερη μέχρι στιγμής αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν αυτή της Standard & Poor’s, η οποία την αναβάθμισε από “σταθερή” σε “θετική”. Με τον τρόπο αυτό, προανήγγειλε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Τούτο αν η Ελλάδα τηρήσει τρεις συνθήκες: Τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία σε σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και φυσικά την επιτάχυνση της πτωτικής πορείας του χρέους.

Η προσήλωση σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει σημαντικά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φαίνεται από τις 76 μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και τα μέσα του 2026. 

Μακροοικονομικά, το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025 με βασικούς οδηγούς τις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Προβλέπει επίσης υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ και για τα δύο χρόνια. 

Το σχέδιο για το χρέος 

Το θέμα στο οποίο κάνει μόνο μια ενδεικτική αναφορά είναι αυτό για τη μείωση του βάρους του χρέους. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το ΥΠΕΘΟ ετοίμασε και εφαρμόζει ήδη παρεμβάσεις για την ταχύτερη μείωση του ώστε να φτάσει κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι και το 2032. Συγκεκριμένα: 

-Ξεκινά από φέτος ένα πρόγραμμα μείωσης των πολύ υψηλών διαθεσίμων του δημοσίου τα οποία φτάνουν σήμερα τα 36 δισ. ευρώ. Μέρος των διαθεσίμων (περίπου 5,3 δισ. ευρώ) θα διατεθεί για να συνεχιστεί η πρόωρη αποπληρωμή των χρεών του επίσημου τομέα και ειδικότερα του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF). 

-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Αυτό θα γίνει με την μείωση κατά 2-3 δισ. ευρώ του άληκτου υπολοίπου ύψους 11,7 δισ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Η μείωση των εντόκων θα αντικατασταθεί από νέα ομόλογα, διάρκειας άνω του ενός έτους. 

-Το δανειακό πρόγραμμα θα παραμείνει πάνω από τις ανάγκες της χώρας ώστε να ανοίξουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές της “επενδυτικής βαθμίδας” οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά ομόλογα ως αποταμίευση, “κλειδώνοντας” τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

-Θα ενισχυθεί η ρευστότητα σε όλες τις διάρκειες των τίτλων προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η καμπύλη των αποδόσεων και να μειωθούν οι πληρωμές τόκων. 

-Με την αποδέσμευση των 15,7 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα επιταχυνθούν οι πληρωμές παλαιότερων ακριβών χρεών αφού όμως πρώτα μπουν σε πτωτική τροχιά τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό για να υπάρχει ισορροπία στο κόστος νέου δανεισμού, σε σύγκριση με το χρέος που θα αποπληρώνεται πρόωρα και θα διαγράφεται. 

Related posts

Φλέβα εισπράξεων για τον ΕΦΚΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων

timesadmin

Στα χέρια λίγων συγκεντρώνεται το εμπόριο στην Ελλάδα

timesadmin

ΑΔΜΗΕ: Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου– Ισραήλ

timesadmin

Εκπτώσεις που θα αναχαιτίσουν την ακρίβεια στα εισιτήρια θα προτείνουν οι ακτοπλόοι

timesadmin

Μεγάλα κέρδη για τις ΑΠΕ που πωλούν ρεύμα σε βιομηχανίες

timesadmin

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα λειτουργήσει πλήρως το 2025

timesadmin