ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα της ΕΚΤ με τα υψηλά επιτόκια διαρκείας

-|-

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που αύξησε τις τιμές της ενέργειας η ΕΚΤ διατηρεί σε ισχύ το όπλο της νομισματικής πολικής και στον κλιμακούμενο πόλεμο της Μέσης Ανατολής με την Ευρωζώνη όμως να βρίσκεται πλέον σε μεγάλη επιβράδυνση και από την μεγάλη άνοδο των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ βρίσκεται για δεύτερη φορά να αντιμετωπίζει με τον περιορισμό της ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια, έναν πληθωρισμό που δεν προέρχεται από την πλευρά της ζήτησης, αλλά από την πλευρά της προσφοράς λόγω της αναστάτωσης των μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η άνοδος που αναμένεται στις τιμές των εμπορευμάτων και ίσως αργότερα των προϊόντων ενέργειας δεν προέρχεται από μια μεγάλη αύξηση των εισοδημάτων, αλλά από τον περιορισμό της προσφοράς και την αύξηση των ναύλων. Αν λοιπόν μια νέα άνοδος του πληθωρισμού χρειαστεί άλλο ένα χρόνο για να επανέλθει κοντά στο 2%, η θέση της Ευρωζώνης η οποία έχει ζήσει ήδη ενάμιση χρόνο με υψηλά επιτόκια θα επιδεινωθεί δραστικά.

Εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να έχουν για φέτος οριακά θετική ανάπτυξη που μπορεί να γίνει αρνητική. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικά δάνεια που ελήφθησαν στην Ευρώπη με πολύ χαμηλό κόστος θα πρέπει φέτος να αναχρηματοδοτηθούν με πολύ υψηλότερα επιτόκια.

Κίνδυνος για την ανάπτυξη

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη 2,9%, αρκετά υψηλότερη από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το αναπτυξιακό αφήγημα για φέτος βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων και την καλή πορεία του τουρισμού.

Οι επενδύεις των κοινοτικών χρηματοδοτικών οργάνων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ) έχουν μεν διασφαλισμένη την κοινοτική χρηματοδότηση όμως η υλοποίηση τους, θα απαιτήσει και ένα ποσοστό περίπου 30% τραπεζική χρηματοδότηση, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι αρκετά “ακριβή”.

Ο ετήσιος στόχος για επενδύσεις ύψους 37 δισ. ευρώ βασίζεται περίπου κατά το 1/3 του στις αναμενόμενες επενδύσεις σε ακίνητα. Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν ψηλά, το ποσό που θα πρέπει να δανειστεί θα είναι μεγαλύτερο ενώ το δάνειο θα έχει επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από ότι πριν από δύο χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μέρος από τις επενδύσεις σε ακίνητα οι οποίες θα γίνονταν με την προοπτική την μείωση των επιτοκίων μπορεί να αναβληθούν μειώνοντας το ΑΕΠ του 2024.

Επίσης, με την Ευρωζώνη σε μεγάλη επιβράδυνση και την Ελλάδα σε υψηλό κόστος χρήματος, οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, ούτε για την ιδιωτική κατανάλωση αλλά ούτε και για τον τουρισμό καθώς το διαθέσιμο εισόδημα και εκτός Ελλάδας έχει μειωθεί.

Μάχη με τον χρόνο

Η ΕΚΤ θα μπει από τώρα σε μια μάχη με τον χρόνο, ζυγίζοντας κάθε φορά τις συνέπειες της διατήρησης της συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής και παράλληλα, των συνεπειών από μια μείωση επιτοκίων. Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, κα. Κριστίν Λαγκάρντ, από το Νταβός έδωσε μια χρονική προθεσμία πριν ξεκινήσει την μείωση των επιτοκίων ως το καλοκαίρι. Αν όμως τα μηνύματα από τον πληθωρισμό δεν είναι θετικά ούτε και τότε θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Related posts

Τράπεζες: Η αύξηση των καταθέσεων μειώνει το δανεισμό τους από την ΕΚΤ

timesadmin

Η ΕΛΣΤΑΤ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

timesadmin

Υστέρηση 20-25% στα business plans των τιτλοποιήσεων δανείων – Οι λόγοι

timesadmin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

timesadmin

ΕΚΤ: Γεωπολιτικές εντάσεις και μπαράζ εκλογών θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

timesadmin

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε 1,9% το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο φέτος – Τι συνέβη στις άλλες χώρες

timesadmin