-|-
Τη μετάβαση της οικονομίας από την λογική των έκτακτων επιδομάτων και παροχών, στην οποία υποχρεώθηκε κατά την περίοδο των πρόσφατων διεθνών κρίσεων στη δημοσιονομική ομαλότητα θέλησε να σηματοδοτήσει χθες ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Χατζηδάκης από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Με την ανακοίνωση από τώρα των μέτρων για το 2025, ο κ. Χατζηδάκης, έβαλε πρόωρο τέλος στη φιλολογία περί έκτακτων παροχών ή πρόσθετων μέτρων, η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εν όψει των ευρωεκλογών. Επίσης, επιβεβαίωσε στην πράξη σε αυτό που είπε στη Βουλή, ότι δηλαδή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες , δεν επιτρέπουν έκτακτα μέτρα κάθε είδους.
Μιλώντας στο Capital.gr έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε για πρώτη φορά την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους πολλούς μήνες πριν το νέο προϋπολογισμό, δίνοντας ένα στίγμα αλλαγής πορείας, για την οικονομική πολιτική Άλλωστε, τα μέτρα ύψους 870 εκ ευρώ που ανακοίνωσε για το 2025, είναι σαφώς λιγότερα από τα 3,5 δις ευρώ το 2024 και ακόμη λιγότερα από τα 4, 2 δισ. του 2023
Η “φιλοσοφία” των μέτρων
Μια δεύτερη “πρωτοτυπία” είναι ότι το πακέτο του 2025 δεν έχει κανένα πραγματικό νέο μέτρο Συγκεκριμένα :
– Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τον επόμενο χρόνο είναι στην ουσία το δεύτερο στάδιο κατάργησης του τελευταίου “μνημονιακού” φόρου ο οποίος μειώνεται από φέτος κατά 50%. Η μόνιμη χρηματοδότηση του μέτρου έχει εξασφαλιστεί από φέτος, με την τεκμαρτή φορολόγηση, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το τεκμαρτό εισόδημα που επιβλήθηκε ισούται με το ετήσιο εισόδημα με βάση τον κατώτερο μισθό. Το πρόσθετο κόστος των 120 εκ ευρώ για το 2025 θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τις αυξήσεις του κατώτερου μισθού. Μάλιστα μέτρο , δεν άλλαξε ούτε για τα “μπλοκάκια” που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος και το 2024 και το 2025.
– Η αύξηση των συντάξεων είναι συμβατική υποχρέωση της Κυβέρνησης με βάση το νόμο του 2016 , με το ύψος της αύξησης να καθορίζεται από το μισό του ετήσιου πληθωρισμού , συν το μισό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης.
– Η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο των αγορών ήταν μια δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
– Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% από το 2005 με κόστος 215 εκ ευρώ έχει επίσης ανακοινωθεί. Όπως και η δεύτερη δόσης επίσης κατά 0,5% το 2027. Το μέτρο είναι ήδη σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχει γίνει αποδεκτό αφού έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.
– Τα μέτρο της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές στα 1000 ευρώ, είχε επίσης αναγγελθεί προεκλογικά
– Όσο για την πολλοστή αναβολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στις οικοδομές , είναι ένα μέτρο που είναι γνωστό μόνο από τις αναβολές που έχει πάρει η εφαρμογή του.
Το μήνυμα στις Βρυξέλλες
Ο κ. Χατζηδάκης είχε χθες την ευκαιρία , να στείλε και ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες , ότι η Αθήνα σέβεται απόλυτα τους νέους κανονισμούς. Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την εξαμηνιαία αξιολόγηση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Οι προγραμματισμός και οι προβλέψεις της Αθήνας για το 2025 έχουν ήδη δοθεί και θα συζητηθούν και τη Δευτέρα με τους προϊσταμένους των ομάδων της ΕΕ, του ESM και της ΕΚΤ. Η μεγάλη διαπραγμάτευση, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Το διάστημα αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να οριστικοποιήσει, το τετραετές πρόγραμμα με τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2027. Από αυτό το πρόγραμμα , ο κ. Χατζηδάκης έδωσε χθες μόνο ένα στοιχείο : Ότι η Ελλάδα θα πείσει ότι θα έχει μέση ανάπτυξη 2,5% για τα επόμενα χρόνια.