Το-Ουκρανικό-στην-Κωνσταντινούπολη
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη


Στις 4 το απόγευμα ώρα Τουρκίας φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι ρώσοι διαπραγματευτές όπως ανακοινώθηκε από πηγές του Κρεμλίνου.

Η είδηση της επιλογής της Τουρκίας για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων των επιτροπών Ρωσίας-Ουκρανίας είχε γίνει γνωστή από Ουκρανό διαπραγματευτή. Ακολούθως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν και Τσαβούσογλου – Λαβρόφ όπου ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες θα γινουν μεταξύ 28 και 30 Μαρτίου.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αλλά και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν δηλώσει ότι οι θέσεις των δυο πλευρών είναι πολύ κοντά στα τέσσερα από τα έξι σημεία, μεταξύ των οποίων και οι εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως στα αλλά δύο, το καθεστώς του Ντονμπάχ και την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, υπάρχει ακόμη χάσμα.

Η Άγκυρα δεν κυνηγάει απλά έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, τον οποίο ούτως η άλλως έχει δείξει ότι διαδραματίζει. Μια κατάπαυση πυρός και η λήξη του πολέμου θα είναι ανακουφιστική για την τουρκική διπλωματία που δεν έχει απλά τον βραχνά της διαχείρισης των στενών και την εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ.

Το αγκάθι των S400

Έχει βρεθεί ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα, την ώρα που οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στο ναδίρ με αφορμή τους S400 ενώ είναι ιδιαίτερα καλές για νατοϊκή χώρα, οι σχέσεις με την Μόσχα που φτιάχνει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες είχε νέο φραστικό επεισόδειο με δημοσιογράφο αμερικανικού μέσου για το θέμα των S400.

Η Τουρκία τώρα διαχειρίζεται ακόμη πιο ευαίσθητες ισορροπίες αποφεύγοντας την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Μόσχα. Όσο και να φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να εξασφαλίζει οικονομικά οφέλη στη δοκιμαζόμενη τουκική οικονομία λόγω των πτήσεων που μεταφέρουν ρώσους μέσω Κωνσταντινούπολης, το εμπόριο με ρούβλια αλλά και τον τουρισμό, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Μια επιτυχημένη διαχείριση αυτής της κρίσης που έχει φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου μπορεί να αλλάξει την αρνητική στάση της Δύσης προς την Τουρκία. Αν όμως η κρίση παραταθεί και επιδεινωθεί δύναται να είναι καταστροφική εν όψει κρίσιμων διλημμάτων που θα πρέπει να απαντηθουν ξεκάθαρα. Εξ άλλου είναι γνωστό ότι πάντα την πατάει αυτός που θα βρεθεί στη μέση.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη


Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Κρεμλίνο: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να καταληφθεί όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ

timesadmin

Κλείνει κατά διαταγή της ΕΚΤ η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας

timesadmin

Γερμανία: Δυσαρέσκεια εκφράζουν τα 2/3 των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Σολτς

timesadmin

Ουκρανία: Ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει τη Ρωσία να λάβει πυραύλους από το Ιράν

timesadmin

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών εφόσον η διαδικασία είναι “καθαρή και διαφανής”

timesadmin

Ευλογιά των πιθήκων: Τα εργαλεία διαχείρισης της νόσου δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

timesadmin