Το-«ντάνιασμα»,-ο-διαχωρισμός,-το-δικαίωμα-στην-εργασία:-Απαντήσεις-στους…-προβληματισμούς-του-Άρη-Σερβετάλη
ΕΛΛΑΔΑ

Το «ντάνιασμα», ο διαχωρισμός, το δικαίωμα στην εργασία: Απαντήσεις στους… προβληματισμούς του Άρη Σερβετάλη

Η απόφαση του Αρη Σερβετάλη να αποχωρήσει  <από την παράσταση «Ρινόκερος», όπου πρωταγωνιστούσε καθώς δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο. Πρώτη το χορό έσυρε η Φαίη Κοκκινοπούλου η οποία τόνισε πως ο ηθοποιός ήταν ο μόνος ανεμβολίαστος του θιάσου και πρόσθεσε ότι άφησε άνεργους 20 συναδέλφους του. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας ο οποίος τόνισε ότι  «δεν περίμενα πως κάποιος θα αγνοούσε τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Ακολούθησαν ο Αντώνης Καφετζόπουλος ο οποίος ανέφερε πως υποκριτική και υποκρισία δεν αλληλοαποκλείονται. Επίσης ατά της απόφασής του τάχθηκαν ο Δημήτρης Πιατάς, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ενώ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με τον οποίο συνεργάστηκαν στο «Είσαι το ταίρι μου» κράτησε αποστάσεις. Στο μεταξύ υπήρξαν και άνθρωποι που τάχθηκαν στο πλευρό του όπως η Βάνα Μπάρμπα, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Πέτρος Ξεκούκης.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός θέλοντας να δώσει απάντηση σε όσα του καταλογίζουν οι συνάδελφοί του τόνισε μέσω των social media πως «η απόφαση να αποχωρήσω από την θεατρική παράσταση Ρινόκερος πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα», γράφει ο ηθοποιός.

«Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση.

Πρότεινα την αντικατάστασή μου κι έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεσή τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη νέου μέλους. (…) Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας».

Την ίδια ώρα μέσα από την ανάρτηση του ηθοποιού προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη οι σχετικές απαντήσεις.

Υπάρχει «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων; Σύμφωνα με τον  πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ «αυτή τη στιγμή έχουμε ντάνιασμα στις εντατικές. Εδώ και αρκετό καιρό, εδώ και εβδομάδες… 500-600 άνθρωποι ντανιάζονται εκεί».

Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί άνθρωποι εδώ και εβδομάδες «αναχωρούν αδίκως» και «αυτό είναι που μας απασχολεί εμάς και ότι τα νοσοκομεία που πιέζονται αφόρητα, δυσκολεύονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες, που είναι προγραμματισμένες».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχολίασε και τις προβλέψεις για μισό εκατομμύριο νεκρούς στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι αν αυτό το μισό εκατομμύριο πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, δεν θα χαθεί ή θα χαθούν πολύ λιγότεροι. «Αν είχαμε εμβολιασμένο το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, οι ημερήσιες απώλειες θα ήταν ένας διψήφιος ή μονοψήφιος αριθμός» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ηθοποιό όλοι θα πρέπει να έχουν πρόβαση στο θέατρο.  «Αφού όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο θέατρο γιατί δέχεται να πληρώνουν εισιτήριο; Γιατί αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν να μη βλέπουν τον “Ρινόκερο”; Απάντηση:Γιατί οι ηθοποιοί πρέπει να ΖΗΣΟΥΝ..όπως και θεατές», γράφει χαρακτηριστικά στα social media η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου απευθύνοντας το σχετικό ερώτημα στον Άρη Σερβετάλη.

Ερώτηση στον Άρη Σερβετάλη:Αφού όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο θέατρο γιατί δέχεται να πληρώνουν εισιτήριο;Γιατί αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν να μη βλέπουν τον “Ρινόκερο”;

Απάντηση:Γιατί οι ηθοποιοί πρέπει να ΖΗΣΟΥΝ..όπως και θεατές.

— Anna Diamantopoulou (@adiamantopoulou) November 24, 2021

«Αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα», λέει μεταξύ άλλων ο ηθοποιός. Ας δούμε τι του απαντάει ο συνάδελφός του Χάρης Τζωρτζάκης. 

«Αναμένουμε δήλωση του Σερβετάλη που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιο Όρος γιατί δε δέχεται το διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες».

Αναμένουμε δήλωση του #σερβεταλης που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιο Όρος γιατί δε δέχεται το διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες.

— Tzortzakis Harrys (@h_tzortzakis) November 23, 2021

Για το δικαίωμα στην εργασία μίλησε και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Σχολιάζοντας την απόφαση Σερβετάλη έκανε μία σειράαπό  stories στον λογαριασμό του στο Ιnstagram, χωρίς να μασά τα λόγια του.  «Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δεν θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Έχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει την μπάλα στην εξέδρα, προφανώς για να μην χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη. Πώς να αντικαταστήσεις τον Άρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο; (Ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.

αλεξαν1

Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως. Δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δεν σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.

αλεξαν_2

Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία, πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν αγαπημένε Άρη Σερβετάλη και ίσως το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό» έγραψε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και πρόσθεσε:

αλεξ_3

«”Ο Ρινόκερος είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες, που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο” έγραφε προφητικά ο Ιονέσκο. Όλα όσα γράφει είναι η εποχή μας. Είμαστε ζώα, πιο μοναχικά από ποτέ και πιο επιθετικά. Έχουμε 105 νεκρούς, 7.287 κρούσματα και 608 διασωληνωμένους σε 24 ώρες,αν οι αριθμοί μας λένε κάτι.

Και φόβος μας τρώει τα σωθικά».

αλεξ_4

«Φαντάζομαι ότι θα απαγορευτούν και οι ταινίες του Άρη Σερβετάλη να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες πλέον!» υπογράμμισε. 

αλεξ_5


Ο Άρης Σερβετάλης ο νέος ήρωας των αντιεμβολιαστών

Στο μεταξύ τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του ηθοποιού από φανατικούς αντιεμβολιαστές οι οποίοι όχι μόνο στέκονται στο πλευρό του αλλά προχωρούν ένα βήμα παρά πέρα παροτρύνοντας σε μποικοτάζ των παραστάσεων που πρωταγωνιστούν επικριτές του. 

“Ο #Σερβετάλης βρίσκεται σ εκείνο το συνειδησιακό ύψος που του επιτρέπει να βάζει τα ιδανικά πάνω απ’ όλα. Την ανθρωπότητα πάνω απ το θίασο.

Την ελευθερία πάνω απ την επιβίωση. Τη δικαιοσύνη πάνω απ το συμφέρον.Και θα του πουν ότι είναι θρησκόληπτος, λες και ξέρουν τι είναι θεός”

— Terez (@Elizah_Manolia) November 24, 2021

Ο #Σερβεταλης έδειξε στην πράξη τι είναι να είσαι Χριστιανός, δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους θυσιάζοντας τον μισθό του δεχόμενος λάσπη κ χλευασμό, σε αντίθεση με το Ιερατείο που συντάχθηκε με τον Καίσαρα και στάζει χολή, μίσος και διχόνοια απολαμβάνοντας το βόλεμα του συστήματος.

— ElGreco (@ElGreco52447216) November 24, 2021

Related posts

Χριστουγεννιάτικα Προγράμματα Μουσείου Τηλεπικoινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

timesadmin

Φωταγωγήθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τα 83 χρόνια από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»

timesadmin

Σεραφείμ για ιερείς κατά του εμβολιασμού: Είναι αδελφοκτόνοι και δεν έχουν θέση στην Εκκλησία

timesadmin

Επιδεινώνεται ο καιρός – Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας έως την Τρίτη

timesadmin

Εικόνες ντροπής σε ΕΠΑΛ της Αττικής: Καθηγητής χτύπησε μαθήτρια μέσα σε σχολική αίθουσα – Δείτε βίντεο

timesadmin

Ρόδος: 14χρονη βγήκε με τους γονείς της και τους περίμενε… καθηγητής για σκηνή ζηλοτυπίας

timesadmin