Το-ΝΑΤΟ-θα-εντείνει-την-παρουσία-στη-Βαλτική-όσο-συζητείται-η-ένταξη-της-Σουηδίας
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία στη Βαλτική όσο συζητείται η ένταξη της Σουηδίας

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησαν τις δύο χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική ασφάλειάς τους και είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν την ένταξή τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Και οι δύο χώρες ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού για να εγκριθεί το αίτημά τους από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος.

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στην SVT. “Από τη στιγμή που η Σουηδία θα υποβάλει το αίτημα –και το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλει την ένταξή της– το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη δέσμευση να εγγυηθεί την ασφάλειά της”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας του Συμφώνου γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική.

Η Μόσχα έχει προειδοποίησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τις “σοβαρές συνέπειες” που θα έχει αυτή τους η κίνηση και απείλησε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ εάν οι δύο χώρες γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Χθες, Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είπε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στη Στοκχόλμη “διαβεβαιώσεις ασφαλείας” για τη μεταβατική περίοδο, όχι όμως και “συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας”.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται ότι θα αποφασίσουν αν θα αιτηθούν την ένταξή τους εντός του μηνός.

Related posts

Ερντογάν: Θέλουμε σχέσεις με το Ισραήλ ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος

timesadmin

Νεκρός έπεσε φρουρός έξω από την πρεσβεία του Κατάρ στο Παρίσι

timesadmin

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Η Φον ντερ Λάιεν εκφράζει τα “βαθύτατα συλλυπητήριά της” στον λαό της Τουρκίας

timesadmin

Ουκρανία: Η εκκένωση πολιτών από τη Μαριούπολη απέτυχε πάλι

timesadmin

Ευρωζώνη: Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

timesadmin

Το Βερολίνο εκφράζει τη λύπη του για τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας της DW στην Τουρκία

timesadmin